Onderzoek LUMC: Meer dan helft nierpatiënten ervaart problemen met intimiteit


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 25 april 2024

Meer dan de helft van de ondervraagde nierpatiënten ervaart problemen met seksualiteit. Dat blijkt uit een enquête vanuit het LUMC. Veel mensen zien hun nierziekte of de nierziekte van hun partner als oorzaak van de problemen. Onder andere onzekerheid over zichzelf en vermoeidheid worden als oorzaken gezien.

 

In februari vroegen we aandacht voor een behoefte-onderzoek rondom intimiteit, seksualiteit en relaties. Een persoonlijk onderwerp en juist daarom extra belangrijk om goede informatie en ondersteuning over te bieden. Met name omdat wetenschappelijk onderzoek lijkt aan te wijzen dat een nierziekte (of het hebben van een naaste met een nierziekte) van grote invloed kan zijn op o.a. relaties, seksualiteit en daten.

In de vragenlijst werd gevraagd naar de ervaringen en wensen van nierpatiënten. Op basis daarvan kunnen we bepalen welke informatie en activiteiten in 2024 het beste kunnen worden aanbieden.

Inmiddels vulden 238 mensen de vragenlijst in. Dat laat zien dat het onderwerp echt speelt en dat patiënten duidelijk behoefte hebben aan informatie en hulp.

70% van de mensen die aangeeft problemen te ervaren, bespreekt dat nooit of zelden met een zorgprofessional

Uit de antwoorden blijkt dat bijna 13% van de geënquêteerden problemen ervaart op het gebied van daten. 34% ervaart problemen binnen de relatie en maar liefst 51% ervaart problemen met seksualiteit. Veel mensen zien hun nierziekte of de nierziekte van hun partner als oorzaak van de problemen. Onder andere onzekerheid over zichzelf en vermoeidheid worden als oorzaken genoemd.

Verder blijkt dat meer dan 70% van de mensen die aangeeft problemen te ervaren dat nooit of zelden met een zorgprofessional bespreekt. Hiervoor geven zij verschillende redenen: het onderwerp is te privé, de arts vraagt er nooit naar of men verwacht dat het toch niet opgelost kan worden.

De laatste vraag van de enquête luidt: ‘Over welke zaken rondom seksuele klachten zou je graag meer willen weten?’ Daaruit komt naar voren dat meer dan de helft van de mensen graag meer informatie zou willen over de relatie tussen een nierziekte en problemen met intimiteit en relaties. Ook zoeken mensen naar behandelingen, adviezen en tips om beter om te kunnen gaan met de problemen.

Hoe nu verder?

Dit zijn de eerste inzichten. De vragenlijst is nog steeds in te vullen. Over een aantal weken gaat een groep onderzoekers de uitkomsten grondig bekijken. Later dit jaar volgt meer informatie over de uitkomsten.

Meer lezen