Avond voor donoren

21 t/m 28 oktober is de week van het Donorregister, een week waarin de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS), het ministerie van VWS, patiëntenverenigingen, gezondheidsfondsen en vele anderen in actie komen om aandacht te vragen voor het tekort aan donoren en het belang van registratie in het Donorregister.

Op 28 oktober organiseert de NVN een avond speciaal voor mensen die een nier gedoneerd hebben aan een familielid, vriend/vriendin of anoniem. Ook hun partners en/of de ontvangers van de nier zijn welkom.

Programma

17.15 – 17.30 Ontvangst met een drankje
17.30 – 17.45 Welkom door Marja Ho-dac, directeur NVN
17.45 – 18.45 Presentatie Levende donatie en veiligheid
  Marco van Londen komt vertellen en gaat met u in gesprek over zijn proefschrift ‘Living kidney donor evaluation and safety assessment’.
  Van Londen wil met zijn proefschrift een bijdrage leveren aan veiligheid van levende nierdonatie, de kwaliteit van screening en follow-up, en de kwaliteit van leven van de nierdonor.

Niertransplantatie met een nier van een levende donor is meestal de best mogelijke behandeling voor patiënten met eindstadium nierfalen. Het leidt tot betere uitkomsten dan dialyse of transplantatie met een nier van een overleden donor. Transplantatie met een nier van een levende donor is een belangrijk onderdeel geworden van zowel Nederlandse als wereldwijde transplantatieprogramma’s. Terwijl de voordelen voor de ontvanger van een nier duidelijk zijn, geeft levende nierdonatie een ethisch dilemma, omdat een gezond persoon, namelijk de donor, schade kan worden aangedaan.

Om levende nierdonoren veilig te kunnen accepteren, is het van belang om meer inzicht te krijgen in het effect van levende nierdonatie, stelt van Londen. In zijn proefschrift heeft hij geprobeerd dit inzicht te geven en om de screening voor levende nierdonatie te verbeteren. Hij maakt in zijn proefschrift de risico’s inzichtelijk en heeft gekeken naar de beste methode om de nierfunctie bij donoren te meten, waardoor de selectie van donoren verbeterd kan worden. Hij stelt voor om ook andere onderdelen van nierfunctie, zoals tubulaire fosfaathuishouding, te bestuderen. Om meer inzicht te krijgen in levende nierdonatie is inmiddels een ‘biobankstudie’ gestart die alle aspecten van transplantatie en levende nierdonatie behelst: biomedisch, psychosociaal, leefstijl en kwaliteit van leven.

Marco van Londen (1991) studeerde geneeskunde aan Rijksuniversiteit Groningen. Op dit moment werkt hij als arts in opleiding tot internist in het Martini Ziekenhuis Groningen. Zijn promotieonderzoek vond plaats bij prof. dr. G. Navis, prof. dr. S.P. Berger en dr. M.H. de Borst aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Ca.19.00 – 21.00 Diner en gelegenheid ervaringen uit te wisselen

Aanmelding

U kunt zich tot 21 oktober aanmelden met het formulier hieronder.

Vlak voor de avond ontvangt u een bevestiging met het programma en de routebeschrijving.

Mocht u na aanmelding alsnog verhinderd zijn, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan ons secretariaat: 035 - 691 21 28 of secretariaat@nvn.nl. Als u zich niet of te laat afmeldt, komen wij voor onnodig hoge kosten te staan. Samen met u willen wij dat graag voorkomen.

Inschrijfformulier

Bent u wel lid, maar niet ingelogd? Log dan eerst in.

Ik ben

Aub aanvinken wat van toepassing is

Hebt u er bezwaar tegen als u voorkomt op een foto die wij in onze media plaatsen?

Privacyverklaring

Wij slaan uw gegevens (tijdelijk) op. Na beëindiging van uw lidmaatschap of abonnement worden ze verwijderd. De gegevens van niet-leden die alleen een themadag bezoeken, worden na de evaluatie van die themadag verwijderd. Lees meer in onze privacyverklaring.

Datum 

28 oktober 2019
17.15 – 21.00 uur

Locatie

Grand café Eemland
Laarderweg 74
3755 AR Eemnes