Erfelijkheid bij zeldzame nierziekten en organoïden

Op 23 september houdt de NVN in samenwerking met het UMC Utrecht een webinar over Erfelijkheid bij zeldzame nierziekten en Organoïden en de toekomst.

In het eerste deel geeft dr. Albertien van Eerde antwoord op uw vragen over erfelijkheid bij zeldzame nierziekten.

In het tweede deel vertelt dr. Maarten Rookmaaker u over de ontwikkeling van organoïden en wat dit betekent voor de toekomstige behandeling van nierziekten.

Programma

19.00 - 19.30 Erfelijkheid bij zeldzame nierziekten

Door dr. Albertien van Eerde, klinisch geneticus UMC Utrecht

Veel zeldzame nierziekten zijn erfelijk, maar ze verschillen vaak in de manier waarop ze overerven. Tijdens het webinar komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod:

  • Wat betekent een erfelijke nierziekte voor mijn kinderen/naasten?
  • Welke vormen van overerving zijn er?
  • Hoe wordt een erfelijke nierziekte vastgesteld?

19.30 - 20.00 Organoïden en de toekomst

Door dr. Maarten Rookmaaker, internist-nefroloog UMC Utrecht

Een organoïde is eigenlijk een mini-orgaan, gekweekt uit stamcellen in een labaratoriumschaaltje. Het lijkt op het oorspronkelijke orgaan, maar dan in hele kleine vorm: een organoïde is namelijk maar een paar millimeter groot.   

Door het gebruik van organoïden krijg je meer inzicht in de ontwikkeling en werking van organen. En kun je zien hoe een ziekte zich bij een individuele patiënt ontwikkelt en welke medicijnen specifiek bij die persoon aanslaan.

In Utrecht worden organoïden onder andere gebruikt bij onderzoek naar taaislijmziekte, borstkanker, lever-, nier- en darmziekten. 

20.00 - 20.15 Napraten met beide sprekers

Stel uw vraag

Voorafgaand aan het webinar kunt u vragen insturen. De sprekers kunnen deze vragen gebruiken om het webinar voor te bereiden. Probeer uw vraag kort en krachtig te formuleren. 

Ook tijdens het webinar kunt u (live) vragen stellen. Aan het begin van de bijeenkomst wordt uitgelegd hoe u dat doet. De vragen worden zoveel mogelijk beantwoord na de presentatie van de spreker.

Vanwege privacy kunnen we niet specifiek ingaan op uw persoonlijke situatie, wel kunnen de deskundigen in algemene zin antwoorden. Voor individuele medische vragen is uw eigen arts uw aanspreekpunt.

Deelnemen aan het webinar

Een webinar is een interactieve live-uitzending via internet. U hoeft geen software te downloaden. U kunt vanaf uw computer, laptop, tablet of telefoon heel makkelijk deelnemen door op het linkje te klikken. Iedereen kan het webinar bekijken, u hoeft hiervoor geen lid te zijn van de NVN.

Het is wel nodig om u aan te melden. Een dag voor het webinar ontvangt u een e-mail met link naar de live-uitzending. 

Terugkijken

Wij hopen dat u meekijkt op 23 september! De bijeenkomst wordt opgenomen. Mocht het u niet lukken om deel te nemen, dan kunt u deze later alsnog bekijken op de NVN-site en op nieren.nl. 

Meer informatie

Vragen over het webinar kunt u stellen aan Evy van Kempen via vankempen@nvn.nl.

Lees meer

 

Aanmelden

Datum en tijd

23 september 2020
19.00 - 20.15 uur

Locatie

Webinar (online bijeenkomst)