Maand van de wetenschap


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to
listen or to read the translated text.

Dankzij de wetenschap weten we hoe belangrijk onze nieren zijn. Dankzij de wetenschap bestaan er behandelingen als dialyse en transplantatie. In oktober staan we hierbij stil en vieren we de wetenschap! We brengen je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen met online activiteiten, video’s, artikelen en nog veel meer. 

Programma

 • 1 okt - Opening Maand van de Wetenschap

  Marja Ho-dac (directeur NVN) en Wouter Eijgelaar (Nierstichting) openen de Maand van de Wetenschap. Zij vertellen je onder meer over het belang van wetenschappelijk onderzoek en de betrokkenheid van nierpatiënten daarbij.

  Ook de rol van de NVN en de Nierstichting bij onderzoek komt aan bod. Net als de wijze waarop beide organisaties eraan bijdragen dat positieve resultaten nierpatiënten daadwerkelijk bereiken.  

  De presentatie wordt afgewisseld door enkele interessante filmpjes. Waaronder een video van prof. dr. Marcel Levi. Hij is hoogleraar geneeskunde, internist en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO). Levi was eerder directeur van het AMC, en stond aan het hoofd van een conglomeraat van ziekenhuizen in Londen. Hij heeft zelf een nier afgestaan aan een voor hem onbekende ontvanger. 

  Datum & tijd

  • Vrijdag 1 oktober
  • 14.00 - 15.00 uur

   

  Ik meld me aan

 • 4 okt - Nefrotisch syndroom bij kinderen en volwassenen

  Heb jij nefrotisch syndroom? Of heeft je kind of naaste deze aandoening? Meld je dan aan voor dit webinar van de NVN-Kennisgroep Zeldzame nierziekten. Deskundigen brengen je op de hoogte van nieuwe wetenschappelijke inzichten en vertellen meer over de ziekte en mogelijke behandelingen.

  Programma

  19.00 – 20.00 uur: nefrotisch syndroom bij volwassenen

  Presentatie door dr. Rutger Maas (internist-nefroloog) en prof. dr. Jack Wetzels (emeritus hoogleraar). Beiden zijn verbonden aan het expertisecentrum van het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Rutger Maas en Jack Wetzels brengen je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied.

  20.00 – 21.00 uur: nefrotisch syndroom bij kinderen

  Presentatie door prof. dr. Michiel Schreuder (hoogleraar kindernefrologie, Radboudumc). Michiel Schreuder doet onderzoek naar zeldzame nierziekten, in het bijzonder nefrotisch syndroom en aangeboren aandoeningen van nieren en urinewegen.

  In het webinar geeft hij uitleg over nefrotisch syndroom en vertelt hij hoe de behandeling eruit ziet. De laatste wetenschappelijke inzichten komen ook aan bod. Verder gaat Michiel Schreuder in op de gevolgen voor het gezin, en ondersteuning die daarvoor mogelijk is.

  Datum & tijd

  • maandag 4 oktober 2021
  • 19.00 – 21.00 uur

   

  Ik meld me aan

 • 6 okt - Beter (m)eten voor behoud van spierkracht

  Nierschade zorgt ervoor dat spieren verzwakken. Dit leidt tot medische problemen en vermindert de kwaliteit van leven. Diëtist-onderzoekers Anneke van Egmond en drs. Wesley Visser willen dit aanpakken. In het webinar 'Beter (m)eten voor behoud van spierkracht' vertellen zij over hun onderzoek naar de beste manier om spiermassa te meten. Ook gaan ze in op de vraag welke voeding het verlies van spieren tegengaat. 

  Programma  

  Mensen met nierschade verliezen eiwitten via de urine. Daardoor ontstaat vaak een tekort aan eiwit. Het lichaam breekt dan spieren af, want die bestaan uit eiwitten. Dit verlies van spiermassa vermindert de kwaliteit van leven: spierkracht neemt af, mensen raken afhankelijk van hulp en de kans op ziekenhuisopnames en sterfte neemt toe. 

  Vanwege het tekort (aan eiwitten) spreken diëtisten van ondervoeding. Gewoon eiwitrijker eten kan vaak niet: veel mensen met nierschade hebben juist een eiwitbeperkt dieet.  

  Diëtist-onderzoekers Anneke van Egmond en drs. Wesley Visser willen spiermassaverlies tijdiger herkennen en verergering voorkomen. Tijdens het webinar vertellen zij over hun onderzoek naar de beste manier om spiermassa te meten. Ook delen ze voedingsinzichten: welke diëten kunnen helpen? 

  Sprekers 

  Anneke van Egmond is diëtist-onderzoeker aan het ErasmusMC in Rotterdam, en lid van de onderzoeksgroep van de Diëtisten Nierziekten Nederland (DNN, www.dietistennierziekten.nl).  

  Drs. Wesley Visser is ook diëtist-onderzoeker aan het ErasmusMC. Hij doet tevens promotieonderzoek naar het meten en verbeteren van de energiebehoefte en voedingstoestand van patiënten met nierfalen (nutricional assessment). Wesley Visser is lid van het landelijke Nutritional Assessment Platform, en van de werkgroep scholing en de onderzoeksgroep van de DNN. 

  Datum & tijd

  • Woensdag 6 oktober
  • 16.00 - 17.00 uur

   

  Ik meld me aan

 • 6 okt - Niercafé: bloeddruk en seksualiteit

  Nierziekte heeft invloed op je lichaam en je leven. Tijdens dit online niercafé op staan 2 onderwerpen centraal. Dr. Laila Niamut legt uit wat het verband is tussen hoge bloeddruk en de nieren. Dr. Henk Elzevier vertelt over de invloed van nierziekten op seksualiteit. En ze beantwoorden al je vragen. 

  Programma  

  • Tijdens dit interactieve webinar vertelt dr. Laila Niamut (internist-nefroloog, Martini Ziekenhuis) je vanalles over hoge bloeddruk en de nieren. 
  • In het tweede deel vertelt dr. Henk Elzevier (uroloog en seksuoloog, Leids Universitair Medisch Centrum) je over seksualiteit en intimiteit bij nierziekten.

  De NVN en het Niercentrum van het Martini Ziekenhuis organiseerden voor de coronacrisis 3 keer een succesvol Niercafé. Dat is een informele bijeenkomst waar deskundigen een presentatie houden en deelnemers al hun vragen kunnen stellen. Vanwege het coronavirus zijn deze bijeenkomsten aangepast naar online webinars. 

  Datum & tijd

  • Woensdag 6 oktober
  • 19.30 - 21.30 uur

  Aanmelden 

  Voor dit webinar kun je je rechtstreeks aanmelden bij het Martiniziekenhuis.

 • 8 okt - Ontwikkelingen in transplantatie en het cross-overprogramma

  Dr. Joke Roodnat vertelt in dit webinar over de ontwikkeling van een nieuw cross-overprogramma. Ook recente ontwikkelingen in niertransplantaties komen aan bod.

  Programma

  50 jaar geleden vonden de eerste niertransplantaties plaats, ook in het ErasmusMC (destijds nog Dijkzichtziekenhuis). Sindsdien heeft wetenschappelijk onderzoek geleid tot vele vernieuwingen in niertransplantatie, waaronder het cross-overprogramma. Veel van dat onderzoek vond plaats in het ErasmusMC.

  Dit webinar gaat over verschillende ontwikkelingen. Internist-nefroloog Joke Roodnat zal vertellen over ontwikkelingen rond het cross-overprogramma. Het huige cross-overprogramma al is sinds 2005 in gebruik. Inmiddels zijn er verbeteringen mogelijk. In Rotterdam is daarom een nieuw programma getest.

  Daarnaast worden er 3 video's vertoond die het ErasmusMC maakte naar aanleiding van 50 jaar transplantatie:

  • een interview met prof. dr. Willem Weimar (sinds het begin betrokken bij het transplantatieprogramma)
  • een vogelvlucht langs innovaties in de chirurgie
  • een blik op klinisch laboratoriumonderzoek en onderwijs aan het ErasmusMC

  Datum & tijd

  • Vrijdag 8 oktober
  • 14.30 - 15.30 uur

   

  Ik meld me aan

 • 15 okt - Hulpmiddelen bij Samen beslissen: helpen ze?

  Een behandeling heeft effect op je nierfunctie én je (dagelijks) leven. Het is belangrijk dat dit aan bod komt tijdens gesprekken met je arts. Vóór je samen een behandeling kiest, en daarna. Welke activiteiten en persoonlijke waarden vind jij belangrijk? Om dit bespreekbaar te maken, zijn er hulpmiddelen ontwikkeld. Maar helpen ze?

  Programma

  Wat vindt een patiënt belangrijk in zijn of haar leven? Het is de bedoeling dat arts en patiënt dat samen bespreken. Zo kunnen ze ook samen beslissen welke behandeling het beste past.

  Maar zo'n gesprek kan lastig zijn. Daarom zijn er verschillende hulpmiddelen ontwikkeld. Er is bijvoorbeeld een dashboard gemaakt voor mensen met chronische nierschade (die nog geen nierfalen hebben). En een keuzehulp voor mensen met nierfalen. Naar het gebruik en de resultaten van deze hulpmiddelen vindt onderzoek plaats.

  Effect van hulpmiddelen

  Onderzoekers Dorinde van der Horst en Noël Engels vertellen over het effect van die hulpmiddelen. Hoe worden ze gebruikt? Wat vinden wat patiënten en zorgverleners ervan? Dragen de hulpmiddelen bij aan Samen beslissen in de spreekkamer? Welke andere ontwikkelingen op dit vlak komen er nog aan?

  Over het dashboard

  Voor mensen met chronische nierschade (die nog geen nierfalen hebben), is er een dashboard ontwikkeld. Wat heeft dit dashboard ons geleerd? Hoe kan dit verder een rol spelen in de nierzorg?

  Over de keuzehulp

  Voor patiënten met nierfalen die een behandeling moeten kiezen, is een keuzehulp ontwikkeld (een project van de Santeon Ziekenhuizen in nauwe samenwerking met de NVN). Deze kan helpen bij het kiezen uit een behandeling (dialyse, transplantatie of conservatieve behandeling) en alle verschillende mogelijkheden binnen iedere behandeling.

  Datum & tijd

  • Vrijdag 15 oktober
  • 11.00 - 12.30 uur

   

  Ik meld me aan

 • 15 okt - Ervaringen met PROMS in de zorg

  Als zorgverleners rekening willen houden met wat patiënten belangrijk vinden in hun leven, moeten ze in gesprek daarover. Om dit bespreekbaar te maken zijn speciale vragenlijsten gemaakt: PROMS. Wat hebben we daarvan geleerd?

  Programma

  In de gezondheidszorg vindt een belangrijke ontwikkeling plaats. Niet alleen de medische uitkomsten wegen mee, maar ook (andere) uitkomsten die de patiënt ervaart. Bijvoorbeeld het effect van een behandeling op iemands dagelijks leven. Om dit mee te wegen in de behandelkeuzes moeten zorgverleners weten:

  • wat doet ertoe voor iemand?
  • Wat vindt iemand belangrijk in zijn of haar leven?
  • En welke effecten heeft de behandeling daarop?

  Er zijn vragenlijsten die helpen om hierover te praten in de spreekkamer. Die heten PROMS. Dit is een afkorting voor het Engelse ‘Patient Related Outcome Measurements’, oftewel: uitkomsten die de patient zelf rapporteert. PROMS ondersteunen een goed gesprek in de spreekkamer. Ze helpen zo patiënten en zorgverleners bij Samen beslissen.

  In 2016 zijn PROMS voor het eerst gebruikt, bij dialysepatiënten. Dat gebeurde in een onderzoek van de NVN samen met nierprofessionals, onderzoekers en het kwaliteitsinstituut Nefrovisie. Sinds eind 2018 zijn de PROMs landelijk in gebruik. En steeds meer dialysecentra gebruiken ze.

  Wat hebben we inmiddels geleerd van de inzet van PROMS en het meewegen van wat de patiënt belangrijk vindt? En hoe leren we daar nog steeds van? Daarover vertelt onderzoeker Esmee van der Willik tijdens dit webinar. Ook komt aan bod hoe PROMS een rol spelen in de nierzorg.

  Datum & tijd

  • Vrijdag 15 oktober
  • 14.00 - 15.00 uur

   

  Ik meld me aan

 • 18 okt - Wat te doen bij depressie en angst bij dialysepatiënten?

  Veel dialysepatiënten hebben last van somberheid en angst. Wat veroorzaakt dit? En wat kunnen we eraan doen? In dit webinar vertellen onderzoekers Robbert Schouten en Essam El-magd over hun onderzoek, en de behandeling die zij ontwikkelden.

  Programma

  Ruim 2 op de 10 dialysepatiënten in Nederland (22%) hebben last van angst. En ruim 4 op de 10 (43%) lijden aan depressieve klachten. Patiënten met een migratie-achtergrond hebben een (nog) hoger risico op zowel angst als depressie.

  Het nare is dat de klachten vaak onbehandeld blijven, omdat ze niet worden herkend: de symptomen kunnen namelijk ook passen bij de nierziekte of behandeling zelf.

  Dr. Robbert Schouten en drs. Essam El-Magd deden wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en de gevolgen van depressie en angst (in de zogeheten DIVERS-studie). Dat deden ze bij 700 dialysepatiënten. Ook hebben zij gekeken naar de invloed van de coronapandemie op angst, stress en somberheid bij dialysepatiënten. De onderzoekers ontwikkelden ook een behandeling. Tijdens het webinar vertellen ze over hun onderzoek en de behandeling.

  Sprekers

  Dr. Robbert Schouten studeerde geneeskunde in Groningen en promoveerde in 2020 aan de VU op onderzoek naar angst en depressie. Dat onderzoek maakte deel uit van de DIVERS-studie. Hij is nu onderzoeker in het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam.

  Drs. Essam El-Magd studeerde Liberal Arts and Sciences in Utrecht en Geneeskunde in Amsterdam (UVA). Hij was onderzoeksmedewerker bij het vervolg van de DIVERS-studie en doet nu zijn promotie-onderzoek aan het OLVG in Amsterdam.

  Datum & tijd

  • Maandag 18 oktober
  • 15.00 - 16.00 uur

   

  Ik meld me aan

 • 20 okt - SGLT2-remmers laten nierpatiënten langer leven

  Per toeval ontdekten onderzoekers dat een bestaand medicijn voor mensen met diabetes de levensverwachting van nierpatiënten verlengt. Het gaat om het medicijn dapagliflozine, een zogeheten SGLT2-remmer. Hoogleraar Hiddo Lammers Heerspink vertelt over dit medicijn in dit webinar.

  Programma

  Het medicijn dapagliflozine behoort tot de zogeheten SGLT2-remmers. Het is ooit ontwikkeld voor mensen met diabetes. Dapagliflozine helpt het lichaam om glucose uit te plassen.

  Tijdens onderzoek naar het middel ontdekten onderzoekers bij toeval dat het ook beschermt tegen hartfalen en verergering van nierschade. Zelfs bij nierpatiënten zonder diabetes, bleek uit onderzoek van Lammers Heerspink. Die ontdekking was belangrijk, want bij nierpatiënten zorgen juist hart- en vaatziekten en achteruitgang van de nierfunctie voor een lagere levensverwachting. Gelukkig mogen artsen het medicijn sinds augustus 2021 voorschrijven voor nierpatiënten.

  De spreker

  Tijdens het webinar op 20 oktober vertelt prof. dr. Hiddo Lammers Heerspink meer over dapagliflozine en andere SGLT2-remmers. Hij geeft uitleg over de effecten bij nierpatienten, en vertelt over de geschiedenis van het medicijn.

  Hiddo Lambers Heerspink studeerde farmacologie en medische filosofie in Groningen. Hij promoveerde in 2008. Hij ontving een VIDI-beurs van NWO en de Galenus Researchprijs 2016 voor het baanbrekend werk in zijn vakgebied. Sinds 2018 is Hiddo hoogleraar aan het UMC in Groningen.

  Datum & tijd

  • Woensdag 20 oktober
  • 14.00 - 15.00 uur

   

  Ik meld me aan

 • 21 okt - Hoe denk jij over donordieren?

  Stel dat het mogelijk wordt om mensennieren te laten groeien in varkens, voor transplantatie naar mensen. Wat vind je daarvan?

  Programma

  In het buitenland wordt onderzocht of het mogelijk is om organen, weefsels en cellen in dieren te laten groeien voor transplantatie naar de mens. Bijvoorbeeld een mensennier die groeit in een varken. Het is nog de vraag of dit echt kan slagen. Zo ja, dan duurt het zeker nog tientallen jaren voordat het onderzoek klaar is om echt gebruikt te worden.

  Donordier-dialoog

  In Nederland is onderzoek naar donordieren niet goed mogelijk. Dat komt omdat de wet niet duidelijk maakt of het mag. Desondanks zwengelt het Rathenau Instituut samen met NEMO/Kennislink alvast een brede maatschappelijke dialoog aan over donordieren. Wat vinden Nederlanders hiervan? Een van die gesprekken is met nierpatiënten, naasten en zorgverleners tijdens dit webinar over donordieren.

  De Donordier-dialoog is een samenwerking van NEMO Kennislink, het Rathenau Instituut, de Nederlandse Transplantatie Stichting, de Nederlandse Transplantatie Vereniging, Nierpatiënten Vereniging Nederland, Erasmus MC Leids UMC en de Raad voor Dierenaangelegenheden.

  De resultaten van de dialogen (die ook met andere groepen plaatsvinden) worden gebundeld in een publiek rapport. Dat wordt aangeboden aan de minister van VWS, zodat die er rekening mee kan houden bij verdere beleid- en besluitvorming.

  Organisaties

  Het Rathenau Instituur organiseert onderzoek en debat over de impact van wetenschap, innovatie en technologie op ons leven. Zie ook www.rathenau.nl.

  NEMO/Kennislink volgt wetenschappers in hun zoektocht naar antwoorden op grote en kleine vragen en vertelt daarover op een toegankelijke manier. Zie ook: www.nemokennislink.nl.

  Datum & tijd

  • Donderdag 21 oktober
  • 20.00 - 21.00 uur

  Let op: aan deze bijeenkomst kunnen 30 personen deelnemen.

   

  Ik meld me aan

 • 22 okt - Beter model voor meer persoonsgerichte zorg

  Voorspellende modellen helpen artsen in te schatten welke behandeling optimaal is. Alleen: voor nierpatiënten zijn zulke modellen niet altijd betrouwbaar. Dr. Ype de Jong ziet 3 barrières en wil die aanpakken, zodat de modellen (en uiteindelijk de zorg) beter aansluiten op individuele patiënten.

  Programma

  Een verminderde nierfunctie verhoogt de kans op hartritmestoornissen (zoals een snelle onregelmatige hartslag: boezemfibrilleren). Beide aandoeningen geven extra risico op een beroerte. Hoeveel risico, dat verschilt per persoon. Daarom zijn er voorspellende modellen ontwikkeld. Op basis van specifieke meetbare patiëntkenmerken schat het model het risico. Dat helpt de arts om een behandeling te kiezen. De arts weet zo bijvoorbeeld of het zinvol is om te starten met bloedverdunners.

  Alleen: bij mensen met chronische nierschade levert zo'n voorspellend model niet altijd een betrouwbare inschatting op, blijkt uit onderzoek van Ype de Jong (internist en klinisch epidemioloog in opleiding).

  En er zijn nog 2 zaken die een barrière vormen voor een betrouwbare persoonsgericht voorspelling. Namelijk: de informatie over het ziektebeeld die zorgverleners opgeven, is vaak niet toegespitst op de persoonlijke situatie of zorgen van de patiënt. En de prioriteiten van zorgverleners zijn niet altijd hetzelfde als die van de patiënt.

  De Jong onderzoekt nu hoe hij de kwaliteit van voorspellende modellen kan verbeteren. Met methodologisch en statistisch onderzoek wil hij de voorspellende modellen zo aanpassen, dat die ook meenemen wat de patiënt met chronische nierschade in het dagelijks leven bezighoudt. Hij wil zowel de zorg als de statistiek beter laten aansluiten op de behoeften van de individuele patiënt en werkelijke situaties in de spreekkamer.

  Spreker

  Ype de Jong studeerde cum laude af bij de studie geneeskunde in Leiden, en is in opleiding tot internist. Daarnaast is hij in opleiding tot klinisch epidemioloog, en doet hij promotieonderzoek naar zowel de methodologische en klinische aspecten van voorspellende modellen.

  Datum & tijd

  • Vrijdag 22 oktober
  • 14.00 - 15.00 uur

   

  Ik meld me aan

 • 25 okt - Onderzoek naar nierziekte en werk

  Hoe blijf je aan het werk als je eenmaal nierpatiënt bent? Sijrike van der Mei en Annemieke Visser deden daar onderzoek naar. Ze vertellen wat werk kan belemmeren en bevorderen tijdens dit webinar.

  Programma

  Een deel van de nierpatiënten lukt het om aan het werk te blijven, anderen lukt het niet. Wat werkt er belemmerend en wat zorgt er juist voor dat iemand kan (blijven) werken? Daarnaar is onderzoek gedaan in het project CDK@Work (chronische nierziekte en werk).

  Dr. Sijrike van der Mei (onderzoeker UMCG) vertelt je meer over dit onderzoek. Onder andere wat patiënten zelf aangeven: wat helpt hen om aan het werk te blijven en wat juist niet?

  Dr. Annemieke Visser (onderzoeker UMCG) bespreekt wat zorgprofessionals zien als belemmerende en bevorderende factoren van arbeidsparticipatie. De onderzoekers delen ook de belangrijkste leerpunten uit het onderzoek.

  Datum

  • Maandag 25 oktober
  • 11.00 - 12.00 uur

   

  Ik meld me aan

 • 25 okt - Begeleiding bij werk vanuit het ziekenhuis

  Wat zijn de mogelijkheden om aan het werk te blijven als je een nierziekte hebt? Een ervaringsdeskundige en onderzoekers van het project BAAN vertellen je er alles over tijdens dit webinar.

  Programma  

  Een deel van de nierpatiënten lukt het om aan het werk te blijven, anderen lukt het niet. Wat werkt er belemmerend en wat zorgt er juist voor dat iemand kan (blijven) werken? Daarnaar is onderzoek gedaan in het project BAAN, Bevorderen Arbeidsparticipatie mensen met een Nierziekte. BAAN streeft ernaar dat nierpatienten eigen regie houden over werk. Ook wil BAAN dat er meer aandacht voor werk is in het medische traject.  

  Tijdens dit webinar vertelt Wim Sipma (onderzoeker UMCG) over het project BAAN, samen met een ervaringsdeskundige. Karin Rustema (medisch maatschappelijk werker nefrologie) bespreekt ‘werk in het ziekenhuis’ en de meerwaarde die dit voor patiënten kan hebben. De deskundigen gaan ten slotte graag met je in gesprek over: 

  • Welke rol kunnen zorgverleners hebben in de ondersteuning rondom nierziekte en werk?
  • Welke expertise is er in het ziekenhuis nodig rondom het thema arbeid? 

  Datum & tijd

  • Maandag 25 oktober
  • 13.30 - 15.00 uur

   

  Ik meld me aan

 • 26 okt - Hoe draagt dataregistratie bij aan betere zorg

  Gegevens over nierpatiënten worden in Nederland centraal geregistreerd. Die data dragen bij aan wetenschappelijk onderzoek en uiteindelijk aan betere zorg. Maar hoe dan? Dr. Marc ten Dam vertelt erover en hoort ook graag uw mening.

  Programma

  De organisatie Nefrovisie registreert de gegevens van nierpatiënten. Deze informatie draagt bij aan wetenschappelijk onderzoek en de verbetering van de zorg. Nefrovisie gaat steeds na: welke data is daarvoor noodzakelijk?

  Dr. Marc ten Dam, nefroloog en bestuurder van Nefrovisie, vertelt over de achtergronden van die registratie. Hij laat zien hoe de registratie bijdraagt aan de verbetering van de zorg voor nierpatiënten. Ook hoort hij graag van patiënten hoe Nefrovisie dit nog beter kan doen.

  Datum & tijd

  • Dinsdag 26 oktober
  • 14.00 - 15.00 uur

   

  Ik meld me aan

 • 27 okt - Van stamcel naar kweeknier via RegMedXB

  De beste oplossing voor nierfalen is een nieuwe nier. Onderzoekers van RegMedXB brengen wetenschap en techniek samen in de hoop dat het lukt om een nier te kweken uit stamcellen.

  In dit webinar vertellen onderzoekers hoe ze prangende vragen oplossen. Bijvoorbeeld: hoe kun je stamcellen vertellen wat ze moeten doen? En: zijn resultaten die je haalt in een kweekbakje, wel geldig voor mensen?

  Programma

  In RegMedXB werken universiteiten en bedrijven samen. Onderzoekers en ingenieurs onderzoeken hoe je stamcellen kunt gebruiken om kapotte organen te repareren of te vervangen. Het zou ideaal zijn als we een nier konden kweken in een kweekbakje. Maar juist het repareren of nabouwen van een nier is een enorme uitdaging. Nieren bestaan uit veel verschillende type (stam)cellen, en de opbouw is ingewikkeld.

  Dr. Maarten Rookmaaker (UMC Utrecht) vertelt meer over deze samenwerking tussen artsen en ingenieurs, en legt uit wat RegMedXB kan opleveren voor nierpatiënten.

  Het is al mogelijk om stamcellen te laten uitgroeien tot mini-onderdelen van nieren. Wat wetenschappers nog niet kunnen, is de stamcellen heel precies aansturen, zodat ze uitgroeien tot goedwerkend nierweefsel. In het laboratorium ontwikkelen onderzoekers materialen die stamcellen specifieke informatie meegeven over hoe het nierweefsel moet groeien. MSc. Johnick van Sprang, biomedisch ingenieur en onderzoeker aan de Technische Universiteit Eindhoven, vertelt je hoe deze materialen gemaakt worden. Op kleine schaal lijkt de aanmaak van nierweefsel goed te lukken.

  De vraag is wel: in hoeverre gelden de resultaten uit een kweekbakje ook voor de mens? En zo ja, hoeveel mini-nieren zijn er dan nodig voor een goede nierfunctie? Dr. Aurelie Carlier (Maastricht UMC+) probeert een antwoord te vinden op deze vraag. Zij gebruikt daarvoor slimme computermodellen.

  Datum & tijd

  • Woensdag 27 oktober
  • 19.30 - 20.30 uur

   

  Ik meld me aan

 • 27 okt - IgA-nefropathie: van betere diagnose tot nieuwe behandelingen

  Heb jij IgA-nefropathie? Of heeft je naaste te maken met deze aandoening? Kom dan naar dit webinar, georganiseerd door de NVN-Kennisgroep Zeldzame nierziekten. Prof. dr. Jack Wetzels en dr. Raphaël Duivenvoorden vertellen over hun onderzoek en de laatste wetenschappelijke inzichten.  

  Programma  

  In dit webinar vertellen prof. dr. Jack Wetzels (Radboud Instituut voor Gezondheidswetenschappen) en dr. Raphaël Duivenvoorden (internist-nefroloog, RadboudUMC) over de laatste ontwikkelingen rond IgA-nefropathie.   

  Jack Wetzels vertelt over: 

  • het beter voorspellen van de prognose en het beloop in de eerstvolgende 5 tot 10 jaar 
  • een nieuwe behandeling van de actieve ziekte (Budosenide, hydroxychloroquine, complementremmers, anti-APRIL); 
  • een nieuwe behandeling in de chronische fase (SGLT2-remmers, sparsentan, finerinone) 

  Raphaël Duivenvoorden heeft recent een IgA-onderzoeksprogramma opgestart: ‘IgA-nefropathie: Beter diagnosticeren en nieuwe behandeling vinden’. Tijdens het webinar zal hij hierover meer vertellen. 

  Datum & tijd

  • Woensdag 27 oktober
  • 19.30 - 20.30 uur

   

  Ik meld me aan

 • 28 okt - Prijswinnend onderzoek in de spotlights

  Half oktober reiken ervaren nefrologen 3 prijzen uit aan jonge talentvolle onderzoekers. Tijdens het webinar komen de winnaars je vertellen over hun onderzoek, en wat dit in de toekomst kan betekenen voor nierpatiënten.

  Programma

  Ieder jaar zijn de Nederlandse Nefrologiedagen. Tijdens dit nefrologiecongres reikt de Nederlandse Federatie voor Nefrologie 3 prijzen uit aan jonge onderzoekers. In 2021 gebeurt dit op 12 en 13 oktober. We weten natuurlijk nog niet wie de prijswinnaars zijn, behalve dat het gaat om getalenteerde wetenschappers.

  Tijdens dit webinar vertellen de prijswinnaars je over hun onderzoek, wat ze ermee willen bereiken, en wat de resultaten kunnen betekenen voor nierpatiënten in de toekomst.

  Datum & tijd

  • Donderdag 28 oktober
  • 19.30 - 21.00 uur

   

  Ik meld me aan

 • 30 okt - Training voor nierpatiënten: meewerken aan onderzoek en zorg

  De kwaliteit van onderzoek en zorg gaan erop vooruit als nierpatiënten, naasten en nierdonoren erover mogen meedenken. Wil jij dat ook? Doe dan mee aan de de online training op zaterdag 30 oktober.

  Je leert welke vormen van meewerken mogelijk zijn en gaat praktisch aan de slag. Iedereen is welkom, ongeacht je opleiding – dus doe mee!

  Programma

  Betrokkenheid van nierpatiënten bij wetenschappelijk onderzoek en (verbetering van) de zorg is belangrijk. Het zorgt ervoor dat resulaten beter aansluiten op de behoeften van patiënten. Zorgprofessionals noemen dit patiëntenparticipatie.

  In deze online training voor nierpatiënten vertellen MSc. Wanda Konijn en dr. Renée de Wildt van de NVN je over verschillende manieren waarop je kunt meewerken aan onderzoek en zorg.

  Patiëntenparticipatie kan bestaan uit een gesprek met onderzoekers of artsen. Of uit het invullen van een vragenlijst. Ook laten ze zien welke rollen patiënten kunnen hebben als zij meedenken en meepraten over onderzoek en zorg. Je gaat tijdens de training ook oefenen: je gaat aan de slag met criteria waarmee je onderzoek kunt beoordelen op relevantie en kwaliteit.

  Datum & tijd

  • Zaterdag 30 oktober
  • 10.30 - 15.00 uur

   

  Ik meld me aan

Stel je vraag

Heb je vragen die je graag in een van de webinars behandeld wilt zien? Stuur dan voorafgaand aan het webinar je vraag aan Ans de Jong (NVN): dejong@nvn.nl. Vermeld erbij over welk webinar je vraag gaat.

De spreker zal je vragen zoveel mogelijk verwerken in de presentatie en beantwoorden tijdens het webinar. Om privacyredenen gaat de deskundige niet in op je persoonlijke situatie. Je krijgt wel antwoord in algemene zin. Meerdere vragen van dezelfde strekking worden mogelijk gebundeld.

Aanmelden 

De webinars vinden online plaats. Deelname is gratis. Onder elk programmaonderdeel staat een knop waarmee je je kunt aanmelden.

Enkele dagen voor de webinars van jouw keuze ontvang je een e-mail. Daarin staat de link die je nodig hebt om deel te nemen.  

Webinar gemist? 

Mocht het niet lukken deel te nemen aan een webinar, dan kun je de opname later terugkijken in de Terugblik op de Maand van de Wetenschap.  

 

Meer wetenschap