Nederlandse Nierdag

Op zaterdag 25 mei organiseren wij alweer de vijfde Nederlandse Nierdag (NND), hét evenement voor mensen met een nierziekte, hun familieleden, vrienden, (nier)-professionals en andere belangstellenden.

Op deze bijzondere dag kunt u onze uitgebreide markt bezoeken en een keuze maken uit 16 interactieve workshops en presentaties.

Programma 

09.30 - 10.00 Registratie en ontvangst met koffie/thee
10.00 - 10.30 Welkom door Hans Bart (directeur NVN)
10.30 - 11.30 Workshops / presentaties 
12.00 - 13.00  Lunch
13.30 - 14.30 Workshops / presentaties 
14.30 - 15.00 Napraten met een drankje en een hapje

Extra

Gedurende de hele dag is er een sfeervolle markt, inclusief een vakantieplein.

Workshops/presentaties 's ochtends

 • Verschillende medicijnen bij nierschade, nierfalen, dialyse en transplantatie

  Jeroen Slebe, internist-nefroloog Elyse Klinieken voor nierzorg 

  Medicijnen slikken moeten alle nierpatiënten, of het nu is als behandeling van een nierziekte, ter voorkoming van verdere achteruitgang of om gevolgen van nierschade op de rest van het lichaam tegen te gaan. Het lijken er steeds meer te worden, en ze veranderen ook nog eens voortdurend. 
  Het doel van deze workshop is u meer handvatten te geven om ook op het gebied van medicatie mee te kunnen denken met uw behandelaars en meer de regie te kunnen nemen. Jeroen Slebe bespreekt de verschillende stadia van nierziekten, mogelijke behandeldoelen maar ook hoe u door uw leefstijl invloed op het ziekteproces houdt. 

 • Bacteriofaagtherapie: behandeling van infecties met antibioticaresistente bacteriën

  Jean-Paul Pirnay, hoofd bacteriofagenlab, Militair Hospitaal Koningin Astrid 

  De wereldwijde opkomst van ‘superbacteriën’ en een gebrek aan nieuwe antibiotica bedreigen de moderne geneeskunde met een terugkeer naar het pre-antibioticum tijdperk. Fagen - de virussen van bacteriën - kunnen antibioticaresistente bacteriën helpen bestrijden. 
  In 2003 werd een eerste voorstel voor een studie naar faagtherapie ingediend, voor financiering door de R&D-afdeling van de Belgische krijgsmacht. Het werd afgedaan als science fiction. Tegenwoordig is faagtherapieonderzoek gebruikelijk in het militaire hospitaal te Brussel. En zijn inmiddels 15 patiënten met multiresistente infecties behandeld met fagen in het militair hospitaal.

 • Stand van zaken van de draagbare kunstnier

  Jasper Boomker, programmamanager Nierstichting 

  Ruim 10 jaar geleden nam de Nierstichting zich voor om een draagbare kunstnier te ontwikkelen. Een kleine hemodialysemachine die in een koffer past en die gemakkelijk meegenomen en opgebouwd kan worden. Waar u maar wilt. Een revolutionair idee die de stap naar een meer zelfstandige hemodialyse buiten het ziekenhuis aantrekkelijk moet maken.
  Dankzij goede samenwerking met enkele gerenommeerde bedrijven is de draagbare kunstnier nu bijna werkelijkheid. Tijdens deze lezing kunt u het ontwerp van deze kunstnier bekijken. Ook krijgt u uitleg over het traject van ontwikkeling, testen en productie van dit nieuwe apparaat en is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen.

 • Chronisch ziek zijn, wat doet dat met mij en met m’n omgeving?

  Wibo Drijfhout, loopbaancoach en ervaringsdeskundige

  Gezondheid is een groot goed. Een chronische ziekte zet uw leven dan ook behoorlijk op zijn kop en brengt grote veranderingen met zich mee. Allereerst veroorzaakt het natuurlijk veel onzekerheid en spanning. Ook is er vaak verlies van dingen die daarvoor nog heel normaal waren.
  Hoe gaan we om met de onzekerheid en met het verlies? En hoe beïnvloedt het de relatie met onze dierbaren en met onze omgeving? Valt er ook nog iets te winnen in dit ongevraagde ziekteproces? Moeten we onszelf ‘opnieuw uitvinden’ zoals vaak gezegd wordt of kunnen we gewoon onszelf blijven temidden van deze ongewenste veranderingen? Zijn er standaard handvatten voor iedereen in het omgaan met chronisch ziekte of is het juist voor iedereen weer anders?

 • Het belang van vitamine D en K voor vaatgezondheid van nierpatiënten

  Hanne van Ballegooijen, onderzoeker Amsterdam UMC/VUmc

  Een tekort aan vitamine D en K komt veel voor bij patiënten met chronische nierschade. Vitamine D is belangrijk voor de botgezondheid en heeft invloed op hart- en vaatziekten. Nieuwe inzichten laten zien dat vitamine D ook nodig is voor het goed functioneren van vitamine K. Vitamine K zorgt voor goede bloedstolling en is nodig voor het activeren van bepaalde eiwitten die vaatverkalking tegengaan. Optimale waarden van zowel vitamine D als K zijn belangrijk om vaatverkalking te remmen en het risico op vroegtijdig overlijden te verlagen.

 • Wandeling in de omgeving

  Wandeling van circa 5 km in de omgeving, onder leiding van Hans Bart en Harry Weezeman.

Workshops/presentaties 's middags

 • Eiwit- en zoutbeperkt eten = gewoon gezond

  Trijntje Kok, diëtist UMCG

  Bij de woorden dieet en gezond eten denken de meeste mensen aan beperkingen. Maar dat hoeft helemaal niet! Gezond eten is vooral niet te veel eten (scheelt calorieën), zoveel mogelijk te kiezen voor vers (scheelt zout) en vooral variëren (de meeste kans op alle noodzakelijke voedingsstoffen). De trend is om regelmatig een vleesloos dagje in te lassen. Dit past uitstekend als je wilt letten op je eiwit- en zoutinname. In deze workshop gaan we op zoek naar mogelijkheden en spreken we van ‘gewoon gezond’.

 • De vingerprik-bloedspotmethode (dried blood spots) voor het meten van geneesmiddelspiegels en creatinine

  Herman Veenhof, pharmacist UMCG

  Sinds een aantal jaren is voor veel (nier)transplantatiepatiënten de vingerprikmethode (dried blood spots, DBS) beschikbaar. Met behulp van een vingerprikje kunt u thuis één druppel bloed op een speciaal kaartje laten vallen. Dit kaartje wordt met de gewone post naar het ziekenhuis gestuurd. Vanuit dit gedroogde bloeddruppeltje wordt een creatininewaarde gemeten. Ook wordt, uit dezelfde bloedspot, een bloedspiegel van immuunsysteemonderdrukkende geneesmiddelen gemeten, zoals tacrolimus. Als u de bloedspot instuurt vlak voor een polibezoek, zijn de uitslagen bekend op het moment dat u bij uw arts bent. In deze presentatie hoort en ziet u hoe deze nieuwe prikmethode werkt. We staan stil bij hoe de bloedspotmethode nu wordt gebruikt, wat goed gaat en wat minder goed gaat. Ook kijken we naar de toekomst en hoe de bloedspotmethode zo goed mogelijk ingezet kan worden.

 • Niertransplantatie en de langetermijneffecten

  Frederike Bemelman, nefroloog en Jacintha Jenniskens, medisch maatschappelijk werker, Amsterdam UMC/AMC 

  U mag van geluk spreken als het al jaren goed gaat met uw getransplanteerde nier. Maar achter dat geluk schuilen vaak toch wat problemen of zorgen: denk aan vermoeidheid, de bijwerkingen van de medicijnen zoals huidkankerplekjes, chronische vermoeidheid, artrose in uw knieën, zorgen over uw werk of de bezuinigingen in de gezondheidszorg. Ga in gesprek met elkaar of stel uw vragen aan Frederike Bemelman, nefroloog en Jacintha Jenniskens, medisch maatschappelijk werkster.

 • Werken met een nierziekte

  Sabah Ziani, sociaal raadsvrouw NVN STAP 

  Als u regelmatig of langdurig ziek bent dan kunt u te maken krijgen met allerlei problemen op uw werk. In deze presentatie krijgt u informatie over wat te doen als werken moeilijker wordt of niet meer gaat. 
  De volgende onderwerpen komen aan bod: Wat kan ik doen als werken moeilijk wordt? Wat kan ik doen als werken niet meer lukt? Wat houdt de Wet Poortwachter in? Informatie over de WIA-keuring.

 • Lopen nierpatiënten (extra) risico op vaatverkalking bij een te lage magnesiumwaarde?

  Anique ter Braake, promovendus Radboud UMC 

  Patiënten met een nierziekte ontwikkelen vaak hart- en vaatziekten, zoals aderverkalking. In deze presentatie vertelt Anique ter Braake over haar onderzoek naar factoren die het risico op hart- en vaatziekten en het ontstaan van aderverkalking verminderen of verklaren.

  Zo ontdekte zij dat een verhoogde magnesiumwaarde in het bloed een beschermend effect heeft. Nu onderzoekt zij in modellen voor aderverkalking of het verhogen van magnesium een goede strategie is om aderverkalking bij nierziekten te bestrijden.

 • Handige en praktische tips voor een goed gesprek in de behandelkamer

  Karen Prantl, beleidsmedewerker NVN

  Een gesprek met uw arts of andere zorgverlener is een belangrijk moment. Maar vaak is de tijd maar kort en komt er veel informatie op u af. Dat kan lastig zijn. Zeker als er een belangrijk besluit moet worden genomen. Hoe kunt u ervoor zorgen dat u zoveel mogelijk uit het gesprek kunt halen? Hoe kunt u zich het best voorbereiden? En wat is er mogelijk tijdens en na het gesprek? In deze workshop krijgt u allerlei praktische tips. Haal meer uit het gesprek met uw zorgverlener!

 • Positieve gezondheid: wat is úw eerste stap?

  Leontien Hommels, coach

  ‘Positieve gezondheid is het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven.’ Het benadrukt de potentie van mensen om gezond te zijn of gezond te worden, zelfs als er sprake is van ziekte. Daarbij ligt de nadruk op wat iemand wil en kan. Het bijbehorende gespreksinstrument is een krachtig instrument voor inzicht in persoonlijke gezondheid.
  Deze presentatie gaat over het ontstaan van het concept positieve gezondheid hoe het tegenwoordig wordt toegepast. De deelnemers ervaren hoe het gespreksinstrument werkt en op welke wijze ze het kunnen inzetten. Voor zichzelf, maar ook bijvoorbeeld tijdens gesprekken met een zorgverlener.

 • Nieuwe inzichten in de zouthuishouding en de gevolgen hiervan in de dagelijkse praktijk

  Eliane Wenstedt/Rosa Wouda, arts-onderzoeker Amsterdam UMC/AMC 

  Onze zouthuishouding blijkt veel ingewikkelder dan de afgelopen 60 jaar werd aangenomen. Zout kan namelijk in de huid en bloedvatwand worden opgeslagen zonder dat hierbij gelijktijdig water wordt vastgehouden. Dit nieuwe concept zorgt voor belangrijke nieuwe inzichten in de behandeling van hoge bloeddruk, het toedienen van een zoutinfuus in het ziekenhuis en het inschatten van de dagelijkse zoutinname dat op dit moment wordt gedaan met het verzamelen van urine gedurende 24 uur.

Gratis voor leden

NVN-leden hebben gratis toegang tot de themadagen.

Het lidmaatschap van de NVN kost € 27,50 per jaar of € 13,75 voor partners/naasten van NVN-leden. U kunt bij aanmelding ook aangeven lid te worden, deelname aan de Nederlandse Nierdag is dan gratis.

Ook niet-leden kunnen aan themadagen deelnemen, zij betalen € 35 per themadag.

Hotelovernachting

Bezoekers van de NND die graag vooraf (24 mei) in De Werelt overnachten, kunnen wij een hotelkamer tegen gereduceerd tarief aanbieden:

 • 1-persoonskamer € 62 inclusief ontbijt en toeristenbelasting
 • 2-persoonskamer € 93 inclusief ontbijt en toeristenbelasting

U kunt het bij uw aanmelding aangeven als u hiervan gebruik wilt maken.

Aan- en afmelden

De inschrijving voor de NND is gesloten.

Heb u zich ingeschreven, dan ontvangt u in de week vóór de NND een bevestiging van uw deelname met alle praktische informatie.

Mocht u na aanmelding alsnog verhinderd zijn, wilt u dit dan zo spoedig mogelijk doorgeven aan ons secretariaat: 035 - 691 21 28 of secretariaat@nvn.nl. Als u zich niet of te laat afmeldt, komen wij voor onnodig hoge kosten te staan.

Datum & tijd

25 mei 2019
9.30 - 15.00 uur

Locatie

Congrescentrum De Werelt
Westhofflaan 2
Lunteren