Van Kolff tot de draagbare kunstnier


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to
listen or to read the translated text.

De kunstnier van Kolff was tachtig jaar geleden een Nederlandse wereldprimeur: de eerste stap voor nierpatiënten op weg naar een beter leven. Kolffs uitvinding en aanpak inspireert onderzoekers tot op de dag van vandaag, maar wat deed hij precies en wat leren we van hem?

Voor nierpatiënten werd rond 1970 zelfs op vakantie gaan mogelijk dankzij dialyse, maar innovatie van dialysetechniek stond daarna decennialang stil. De Nierstichting besloot dat het beter moest: geïnspireerd door Kolff begonnen zij de lange weg naar een draagbare kunstnier. Hoe staat het ermee en welke route ligt er nog voor ons? Meer dan ooit is internationale samenwerking belangrijk om via technische innovatie nierpatiënten nieuw perspectief te kunnen blijven bieden. De lessen van Kolff, zo blijkt, worden nog iedere dag opnieuw geleerd.

Programma

Herman Broers, Jasper Boomker en Fokko Wieringa nemen je mee op een bevlogen reis door de tijd om te laten zien hoe technische vooruitgang het leven van nierpatiënten sterk verbeterde en nog verder kan verbeteren in de toekomst.   

Herman Broers – Willem Kolff, de man die miljoenen levens redde 

Auteur en biograaf van Willem Kolff, medeoprichter van de Willem Kolff Stichting

Herman vertelt het boeiende verhaal van Willem Kolff en de uitvinding van de kunstnier, een van de spannendste hoofdstukken van de moderne medische vooruitgang.  

Jasper Boomker – Draagbare kunstnier, van wens tot (bijna) werkelijkheid 

Programmamanager Nierstichting

Een draagbare kunstnier is een lang gekoesterde wens van de Nierstichting en van veel patiënten die nu afhankelijk zijn van de dialyse. Het prototype is nu gereed voor testen in mensen. Het is slechts de eerste stap naar een implanteerbare kunstnier of later zelfs gekweekte nier. Jasper vertelt hoe het ging van een idee naar een prototype, hoe de draagbare kunstnier werkt en wordt getest en welke stappen er nog moeten volgen om deze beschikbaar te krijgen voor patiënten in Nederland. 

‘Mensen moeten wel naar mij luisteren. Wat ik bedenk kan hen ooit het leven redden.’  
Willem Kolff, uitvinder kunstnier (1911-2009)

Fokko Wieringa –‘The Decade of the Kidney, internationale samenwerking en de patiënt   

Principal Scientist bij IMEC Nederland, voorzitter werkgroep Innovatie, European Kidney Health Alliance namens de Nierstichting 

De roep van patiënten om nieuwe dialysevormen voor een completere en vriendelijkere behandeling wordt steeds luider. Ook groeit de aandacht voor de grote ecologische voetafdruk van dialyse. Nu ook in opkomende economieën de vraag naar hemodialyse sterk toeneemt, komt in Europa en Noord-Amerika een beweging op gang die innovatie wil versnellen. Fokko is er nauw bij betrokken en vertelt hoe de stem van de nierpatiënt daarbij steeds verder doorklinkt. 

Vragen insturen

Heb je nu al een vraag aan de sprekers dan kun je die via het inschrijfformulier stellen of door een mail te sturen naar Ans de Jong: dejong@nvn.nl.

Of stel je vraag tijdens het webinar via de Q&A. Aan het begin van de bijeenkomst wordt uitgelegd hoe je dat doet.

N.B. Om privacyredenen kan niet specifiek worden ingegaan op persoonlijke situaties; de sprekers kunnen alleen in algemene zin antwoorden. Het kan zijn dat zij een aantal vragen van dezelfde strekking bundelen.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden met de knop onderaan deze pagina.

Vervolgens krijg je een week voor het webinar per e-mail een bevestiging toegestuurd met een link naar het webinar.

 

Ik meld me aan

 

 

Datum & tijd

  • Dinsdag 11 oktober 2022
  • 19.30 uur 

Bekijk ook

Alle andere activiteiten tijdens de Maand van de Nieren en de Wetenschapsdag