Wetenschapsdag


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Waar zouden we zijn zonder wetenschappelijk onderzoek? Dankzij de wetenschap weten we hoe belangrijk onze nieren zijn en bestaan er behandelingen zoals dialyse en transplantatie. Op 12 oktoberkom je alles te weten over de laatste onderzoeken naar nierziekten en behandelingen. 

Programma

Er zijn drie rondes van drie lezingen. Je kunt dus elke ronde één lezing volgen. Per presentatie is er plaats voor 60 deelnemers. De indeling volgt binnenkort. Hieronder alvast een overzicht van een aantal sprekers en het onderwerp waar ze op ingaan.

Nieuwe celtherapie vergroot kans op transplantatie geïmmuniseerde patiënten  

Dr. Sebastiaan Heidt, Associate Professor Erasmus MC 

Wat is immunisatie tegen lichaamsvreemde weefselgroepen, welke problemen levert dit op én zijn er behandelingen voor? Dr. Heidt geeft antwoord op deze vragen. Daarnaast neemt hij ons mee in de ontwikkelingen van innovatieve celtherapie om immunisatie te behandelen zodat deze patiënten meer kans hebben om getransplanteerd te worden.
 

Nierbiopten beoordelen met behulp van AI biedt uitkomst!

Jesper Kers MD, PhD, Nefropatholoog Amsterdam UMC en Leiden UMC

Het beoordelen van nierbiopten is complex en daarom zijn er vaak verschillende interpretaties mogelijk. Om tot een uniforme en extra nauwkeurige beoordeling te komen, kan kunstmatige intelligentie uitkomst bieden.


Dr. Jesper Kers, nefropatholoog aan het Amsterdam UMC en het LUMC, deelt de laatste ontwikkelingen op dit vlak en blikt vooruit op de mogelijkheden van AI. Hij doet dit aan de hand van resultaten van het door de Nierstichting gefinancierde DEEPGRAFT (“DEEP learning on kidney GRAFT biopsies”) project waarin voor het eerst op grote schaal AI algoritmen op digitale nierbiopten zijn ontwikkeld en getest.

 

Onderzoek naar cystenieren: terugblik en vooruitzicht 

Dr. Mahdi Salih, Internist-Nefroloog aan het Erasmus MC 

Veelvuldig en grondig onderzoek naar de oorzaak van en de ontwikkeling van cystenieren heeft veel kennis en inzichten opgeleverd voor de behandeling ervan. 

Wat is de invloed hiervan op de dagelijkse praktijk en in de spreekkamer. En wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen en inzichten voor patiënten? Dr. Internist-nefroloog Mahdi Salih vertelt er alles over en blikt vooruit op de toekomst. 

 

Hoe we transplantatie voor oudere patiënten kunnen verbeteren? 

Spreker: Miranda Koenders, Msc, Physician assistant nierziekten Radboudumc

Miranda Koenders belicht de problemen die zich (kunnen) voordoen bij ouderen van 65+ die een niertransplantatie ondergaan. Het Radboudumc is in 2023 gestart met een nefrogeriatrisch onderzoek waarbij oudere ontvangers van een donornier vooraf gescreend worden door een geriater. Hiermee willen we de zorg voor deze oudere patiënten verbeteren en de kosten reduceren. Koenders presenteert de eerste resultaten en gaat in op de verbeteringen die nu al zijn doorgevoerd.  

 

Hoe zout de nierfunctie soms ook kan verbeteren

Michiel L.A.J. Wieers, Arts-onderzoeker Nefrologie Erasmus MC 

Minder zout voor een betere gezondheid! Talloze onderzoeken hebben dit al aangetoond. Maar zout bestaat in verschillende soorten en maten. Zo is het zout dat als kaliumcitraat in groenten en fruit zit juist wel goed voor ons. 

Onderzoeker Michiel Wieers deelt de eerste resultaten en doelstellingen van een groot en intensief onderzoek naar zoutgebruik bij nierpatiënten. Met als doel: nierpatiënten meer opties geven om toch gevarieerd en gezond te eten. En om te bekijken of extra inname van Kalium uit groenten en fruit de nierfunctie zelfs kan bevorderen. 

 

Update over dialyse innovaties: de draagbare kunstnier

Jasper Boomker, programmamanager Nierstichting

Terwijl de technische ontwikkelingen in de medische wetenschap elkaar in rap tempo opvolgen, lijkt het alsof voor dialyse de tijd heeft stilgestaan.
Om dit te veranderen heeft de Nierstichting de afgelopen 15 jaar veel energie gestoken in de ontwikkeling van de draagbare kunstnier. Hiermee wordt de dialyse minder belastend voor patiënten omdat de kunstnier in een koffer past en dus geschikt is voor dialyse thuis en onderweg.

Jasper Boomker deelt de stand van zaken van deze draagbare kunstnier. En hij belicht andere kansrijke innovaties die dit programma heeft opgeleverd.

 

Levende nierdonatie: extra onderzoek om het voortraject en de nazorg te verbeteren

Dr. Marco van Londen, post-doctoraal onderzoeker en AIOS Nefrologie / UMCG

Dr. Van Londen gaat in op alle aspecten rondom ‘levende nierdonatie’. De voordelen, de risico’s en ook onzekerheden voor donoren en ontvangers.

 

Datum

12 oktober 2024

Locatie

Van der Valkhotel
Hoofdveste 25
2992 DH Houten

Gratis parkeren