Samen sterk 2018

Inspiratie-evenement Samen Sterk biedt patiënten en zorgverleners een podium waar zij hun vernieuwende ideeën en initiatieven voor zelfmanagement en eigen regie presenteren en met elkaar delen. Dit jaar rond de thema's: voeding, samen beslissen en zorg van de toekomst.

Programma

Patiënt-geregisseerde zorg

Gezondheidspsycholoog prof. dr. Andrea Evers gaf de aftrap van Samen Sterk. Andrea Evers, groot voorstander van door de patiënt-geregisseerde zorg, vertelde over meerdere innovatieve projecten waar ze nauw bij betrokken is. Zoals een nieuw gezondheidsprogramma dat patiënten gaat belonen voor het volhouden van een gezonde leefstijl.

Voeding

Nierpatiënt Eddie van Breukelen vertelde samen met zijn diëtiste Femke Vlieland over de voordelen van het tijdig aanpassen van je eetgewoonten bij chronische nierschade.

Diëtiste Sophie Luderer liet de bezoekers kennis maken met de serious game ‘beter weten, beter eten’.

Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum presenteerde een nieuwe voedingsapp, waarmee je in de supermarkt makkelijk producten kunt kiezen die het beste in je dieet passen.

Iris Groenenberg van de Nierstichting lichtte de Restaurantdriedaagse en de Zoutchallenge toe.

Samen beslissen

Karen Prantl van de NVN nam het publiek mee langs de verschillende tools die helpen bij het samen beslissen, zoals de consultkaart en nierwijzer.nl.

Zorg van de toekomst

Verpleegkundig specialist Maaike Hengst en ziekenhuisapotheker Marieke Kerskes van het Catharinaziekenhuis, presenteeerden de Beheer Medicatie Nierpatiënten vragenlijst die patiënten en hun zorgverleners beter inzicht geeft in het beheer en gebruik van medicatie.

Bartho Hengst, projectleider van nieren.nl, vertelde hoe dit platform door patiënten gebruikt kan worden en hoe zorgverleners het kunnen inzetten in de zorg.

NierChallenge

We sloten af met een interactieve discussie met de 3 zorgverleners die de beste ideeën hebben ingezonden voor de NierChallenge van de Nierstichting: Raphael Duivenvoorden (internist-nefroloog AMC), Yvonne de Koter (hoofdverpleegkundige Diapriva), Yvonne Jansen (NoordWest Ziekenhuisgroep).

Presentaties

Samen Sterk is hét inspiratie-evenement voor patiënten en zorgverleners. Samen Sterk biedt hen een podium om hun vernieuwende ideeën en initiatieven op het gebied van eigen regie en zelfmanagement te presenteren en met elkaar te delen.