Themadag voeding en beweging Zuid-Nederland 2017

Themadag voor (pre)dialyserenden en getransplanteerden georganiseerd in samenwerking met Nierpatiëntenvereniging Catharina ziekenhuis Eindhoven en Digna Nierpatiëntenvereniging voor West Brabant.

Als nierpatiënt kunt u te maken krijgen met vermoeidheid en heeft u wellicht vragen over voeding en bloedwaardes. De onderwerpen voeding (ochtendsessie) en beweging (middagsessie) stonden centraal deze dag.

Programma

Voeding

In een interactieve workshop gingen diëtisten Annelies Boomaars en Marianne van Hengel (resp. Elkerliek Helmond Deurne en Catharina Ziekenhuis Eindhoven) in op het belang van goede fosfaat en kaliumwaarden en het gebruik van binders. Ook het (verborgen) zout in voedingsmiddelen kwam aan de orde. Op een interactieve manier testten de diëtisten de kennis van het publiek over de feiten en fabels over voeding.

Vermoeidheid

John Kieboom (Stichting ME-CVS, patiëntenorganisatie voor ME - Chronisch vermoeidheidssyndroom) gaf handvatten en inzichten, hoe om te gaan met vermoeidheid.

Bewegen

Keuzeprogramma:
1. Gym: bewegen in de stoel met een dynaband
2. Yoga: ontspannen bewegen in je stoel

Presentaties

  • Altijd moe..., door Jochem Verdonk, Stichting ME-CVS
  • Quiz voeding, door diëtisten Annelies Boomaars (Elkerliek Helmond Deurne) en Marianne van Hengel (Catharina Ziekenhuis Eindhoven)