Wetenschapsdag 2018

Nieuwe inzichten over zout, de toepassing van big data in de nefrologie en het universiteitsteam van Leiden dat de Battle of the Universities won met hun uitvinding van de automatisch terugtrekkende dialysenaald die misprikken moet voorkomen; dat en nog veel meer kwam aan bod op de Wetenschapsdag afgelopen vrijdag. Een inspirerende dag die hoop geeft voor de toekomst.

Op 12 oktober vond de 3e Wetenschapsdag plaats. Een dag voor zorgprofessionals, patiënten, onderzoekers en belangstellenden. De Wetenschapsdag werd georganiseerd door de NVN, Nierstichting, Niernieuws, Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN) en Willem Kolff Stichting.

Battle of the Universities

De dag startte met de Battle of the Universities. Teams van 6 universitaire ziekenhuizen presenteerden hun ideeën aan het aanwezige publiek. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werd winnaar met een speciale dialysenaald. 

Bij hemodialyse wordt de dialysemachine aangesloten op de bloedbaan met een shunt, een ader die geschikt is gemaakt om vaak aan te prikken. Dit aanprikken is pijnlijk en gaat vaak verkeerd. De naald gaat nogal eens door de ader heen, wat leidt tot blauwe plekken of infecties. Soms wordt de shunt zelfs onbruikbaar. Het team van LUMC ontwikkelde een speciale naald, die zich automatisch terugtrekt wanneer die in contact komt met de bloedstroom. Dit voorkomt het doorprikken van de ader. Met de prijs, een bedrag van €7.500, kunnen de onderzoekers hun idee verder ontwikkelen.

Wetenschappelijk onderzoek

Hierna gingen de 400 bezoekers uiteen in kleinere groepen. In 15 presentaties werden zij geïnformeerd over uiteenlopende wetenschappelijke onderzoeken. Van huidkanker na transplantatie tot magnesiumtekort, van nierbuisjes uit het lab tot personalized medicine.

Presentaties

3 presentaties zijn in zijn geheel opgenomen. Hebt u ze gemist of wilt u ze nog eens terugkijken? Bekijk de filmpjes:

Van andere presentaties is een powerpointpresentatie beschikbaar:

Kolff-prijs, NFN-awards en draagbare kunstnier

De dag eindigde met de uitreiking van enkele prijzen: de Kolff-prijs 2018 ging naar prof. dr. Gerhard Rakhorst en dr. ir. Arjan van der Plaats, Groninger pioniers van perfusiesystemen voor het verbeteren van donororganen. Verscheidene NFN-awards werden uitgereikt aan veelbelovende onderzoekers.

Tot slot presenteerde de Nierstichting een 3D-model van de draagbare kunstnier aan het publiek.

Wetenschapsdag op podcast

Ivo Bolech bezocht de Wetenschapsdag en sprak met 4 betrokkenen. Beluister zijn podcast Wetenschapsdag.

Fotoalbum

Foto's: Freddy Schinkel / Willem Kolff Stichting