Tips voor uit eten


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Bekijk de tips van onze leden om je - zoutarme - restaurantbezoek geslaagd te laten verlopen. 

 • Als je onverwacht uit eten gaat, is het vaak moeilijk zoutarm te eten. Het is raadzaam om vooraf te reserveren en te zeggen dat je zoutarm wilt eten.

 • Een biefstukje/entrecote, patat en salade zonder zout zijn vaak het makkelijkst ter plekke aan te passen.

 • In de restaurants in het duurdere segment (ook in België en Frankrijk) is het vooral moeilijk een volledig zoutloze maaltijd geserveerd te krijgen. Het vlees- of visgerecht is zoutarm maar het wordt vervolgens gepresenteerd op een ‘bedje van gezouten groenten of een gezouten aardappelgerecht’. Bovendien kun je de pech hebben dat de kok voor de presentatie op het bord om het gerecht heen een (zoute) jus/saus drapeert.
  Advies: stuur het terug naar de keuken met verzoek om een zoutloos geheel. Dan hangt het van de fantasie en flexibiliteit van de kok af wat je vervolgens geserveerd krijgt. Ik kan je verzekeren dat het resultaat je zal verbazen. Het wijkt soms wel heel erg af van wat je eerst kreeg en dit is niet positief bedoeld.

 • Ook is het niet vanzelfsprekend dat bij een zoutarm hoofdgerecht, de bijgerechten dit ook zullen zijn. Salades worden versierd met balsamicoazijn of een andere dressing en de groenten zijn meestal gezouten. Vraag daarom expliciet om bijgerechten met ongezouten groenten en salades zonder enige dressing. Vraag je alleen om een salade zonder dressing, dan loop je de kans dat daar wel balsamicoazijn in verwerkt is. Deze is niet zoutloos. Een goed restaurant zal olie en azijn op tafel hebben staan of erbij geven.

 • Ga je ergens lunchen, dan geldt hetzelfde. Ook dan is het verstandig om nadrukkelijk aan te geven dat je je belegde (stok-)broodje met eventuele garnering naturel geserveerd wilt hebben. Zonder balsamicoazijn, zonder enige dressing en zonder toevoeging van zout op de plakjes ei die als garnering worden toegevoegd.

 • Wokken in populair. Dit kan goed met een zoutloos dieet. Alleen: vraag expliciet aan de kok om een naturelle bereiding van het door jou gekozen stukje vlees/vis. Let er ook op dat jouw gerecht niet bij de andere stukjes vlees/vis gelegd wordt. De kok doet er dan wel geen zout of andere kruiden op, maar door de zoute bakplaat komt er alsnog zout bij. Een goede kok legt jouw stukje bovenaan op de bakplaat.

 • Trek in een zak frites? Vraag in de snackbar niet alleen om geen zout over de frites te doen. Vraag ook of ze de bak, waarin de patat wordt gebakken en uitlekt, eerst met een stukje keukenrol of tissue willen schoonmaken.

 • Door op de dag van uit eten gaan te kiezen voor brood en beleg met minder of helemaal geen zout, kun je de schade van een warme maaltijd met zout enigszins beperken.

 • In Portugal kun je vrij makkelijk zoutloos eten in een restaurant. Verse ongezouten vis op de barbecue, patat zonder zout en salade zonder zout kan heel makkelijk besteld worden.

 • Regelen vóór je op vakantie gaat: zoutloze broodjes bestellen bij een bakkerij, de hele bestelling daar (of in uw appartement) laten invriezen. Vooral in de Algarve ging dit heel makkelijk. Verhuurder regelde dit van te voren.

 

Zoutarm eten