Bekijk de achtergrondfoto

Gastcolumn: Do over daten

Gepubliceerd op 06 april 2017

Volgende week in Wisselwerking, nu al op de site: daten met een nierziekte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Onzichtbaar chronisch ziek zijn is geen feestje, dat weten we allemaal. Single zijn heeft best z'n voordelen, maar single én chronisch ziek zijn, voelt soms best eenzaam. ‘Omdat je gezondheidsproblemen niet zichtbaar zijn, is er vaak weinig begrip van de mensen om je heen’, vindt Do (47) die sinds kort, na een lange relatie, weer alleen woont.

Tinder

Er zijn talloze apps en sites waar singles tegenwoordig een partner - voor een avond, een paar maanden of levenslang - vandaan kunnen plukken. Neem nou Tinder...

Je maakt een account aan, plaatst je beste foto's - of juist een gekke foto - en schrijft een aansprekende, prikkelende tekst. Je stelt een acceptabele reisafstand in en het feest van het beoordelen van het andere geslacht kan beginnen: ‘Rik lijkt me leuk, wat een sprekend gezicht... En Frank dan, wat een sprankelende lach! En Dré intrigeert me, ik weet niet waarom.’

Je swipet ze naar rechts, deze leukerds zijn door de 1e selectie heen.

Mooi en empathisch

Adri is mooi en geeft aan dat hij empathisch is. Dat is handig, want je hebt een lastig dingetje door te spreken met de heren van je keuze. Als zij jou ook naar rechts swipen natuurlijk, anders gaat het hele feest niet door.

Rik, Frank, Dré en Adri blijken jou ook naar rechts te hebben gesleurd. Je hebt matches, 4 maar liefst! Oh wat spannend, oh wat leuk zijn die chats, de ene nog leuker dan de andere... en allemaal op een ander vlak. De heren laten complimenten vallen zoals ’je bent mooi, grappig en een goede gesprekspartner. Je bent intelligent. En oh wat leuk, je hebt een varkentje als huisdier!’

Wanneer vertel ik ‘het’?

Intussen pieker je wanneer je het moet gaan vertellen... dat je door je aandoening per nacht een uurtje of 10 in bed ligt, en dat je overdag ook een uurtje plat moet omdat je dan vaak duizelig bent. Of dat je dialyseert en eigenlijk een nieuwe nier nodig hebt. Dat je huishoudelijke hulp hebt vanuit de Wmo. Of ... of ... of ... .

Vertel je het al tijdens het chatten? Of bij een 1e of 2e date? Of pas wanneer je een ontluikende relatie met je Adonis hebt en hij zich bewust wordt van de praktische kanten van je ziek zijn? Wanneer vertel je dat je niet meer werkt vanwege je ziekte? Tijdens het chatten moet je vaak sowieso al om de hete brij heen draaien, bijvoorbeeld wanneer hij vraagt wat voor werk je doet. Of omdat je op bepaalde tijdstippen niet bereikbaar bent. Of omdat je niet een hele dag met hem op pad wilt (lees: omdat je dat fysiek niet kunt).

De oorspronkelijke JIJ

Een partner die al van je hield toen je ziek werd, die blijft nadien over het algemeen wel van je houden. Hij kent de oorspronkelijke JIJ. Maar 'sollicitanten' zoals Rik, Frank, Dré en Adri kennen je nog niet in real life. Ze dénken dat je mooi, grappig en een goede gesprekspartner bent, en intelligent, maar die aannames zijn gebaseerd op de gezellige app-sessies die je samen had, op de momenten wanneer je je wél goed voelde.

Wie het weet…

Vertel je het te vroeg in het contact, dan wil de Adonis je mogelijk niet eens leren kennen. Ga je je samen met jouw prins op het witte paard in het grote relatieavontuur storten en vertel je het dan pas, dan voelt hij zich mogelijk 'bekocht'. Wellicht had je prins zijn energie liever in een andere vrouwelijke schone gestoken... en gaat hij er met zijn schimmel in volle galop vandoor.

Ik heb de oplossing nog niet gevonden. Wie het weet, mag het zeggen... Reageren? Mail naar redactie@nvn.nl.

Illustratie: Peter Snaterse, BeeldinZicht


Over de Nierpatiënten Vereniging Nederland

De NVN is een actieve vereniging, van en voor nierpatiënten. Wij organiseren uiteenlopende activiteiten voor onze leden, geven voorlichting en maken lotgenotencontact mogelijk.

Daarnaast behartigen wij de belangen van alle nierpatiënten, bijvoorbeeld door lobby bij de landelijke politiek en overleg met zorgverleners.

Met vragen over werk, uitkeringen en scholing kunnen nierpatiënten bij STAP, ons steun- en adviespunt, terecht.

Lees meer arrow1
Waarom lid worden?
  • Bezoek onze themadagen
  • Ontmoet lotgenoten
  • Persoonlijk advies van onze sociaal raadslieden
  • Ontvang Wisselwerking 6x p/j
Lid worden
Anbi

Contact

Postbus 284
1400 AG Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
STAP: 035 - 693 77 99
Luistertelefoon: 0800 - 022 66 67 

Secretariaat: secretariaat@nvn.nl
Redactie: redactie@nvn.nl
STAP: stap@nvn.nl 
Webmaster: webmaster@nvn.nl

Routebeschrijving