Bekijk de achtergrondfoto

Frans aan de kook: Kip kerrie

Gepubliceerd op 31 augustus 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wisselwerking-redacteur Frans Vendel kookt deze maand zoutarme kip kerrie, naar recept van de diëtisten van de dialyseafdeling van het St. Antonius Ziekenhuis.

Frans over dit gerecht: ‘Kip met kerrie, een klassieker. In deze variant wordt het op een alleraardigste manier opgeleukt met ananas en rozijnen. En in de beschrijving wordt terecht kipdijen geadviseerd. Dat is altijd smeuïger dan kipfilet. Gebruik vooral een beetje hete kerriepoeder. Dat kan dit gerecht met zijn fruitige accenten best gebruiken.

Tenslotte een tip. Maak eens een zoetzure kommersalade met een dressing van verwarmde(!) natuurazijn, waarin een beetje suiker of honing is opgelost.’


Kip kerrie

4 personen,  25 minuten                                                              

Ingrediënten

400 gram kipfilet, in blokjes gesneden
peper uit de pepermolen
1 eetlepel maïzena
1 volle eetlepel kerriepoeder
3 eetlepels zonnebloemolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, fijngesneden
1 stukje gemberwortel van ca. 2 cm, geraspt
1 theelepel sambal
1 rode paprika, in dunne reepjes gesneden
1 groene paprika, in dunne reepjes gesneden
400 ml. kokosmelk
2 eetlepels rozijnen
3 schijven ananas uit blik, in stukjes gesneden

Bereiden

  • Bestrooi de blokjes kipfilet met peper, maïzena en de helft van de kerriepoeder. Laat de zonnebloemolie goed heet worden in een hapjespan of braadpan.
  • Bak de kip al omscheppend goudbruin in ca. 2 minuten. Schep uit de pan op een bord.
  • Voeg eventueel nog wat olie toe en fruit dan zachtjes de gesnipperde ui, knoflook, geraspte gember, sambal en de rest van de kerrie tot de ui glazig ziet.
  • Voeg dan de gesneden paprika toe en fruit 5 minuten mee.
  • Doe de kip terug in de pan en voeg de kokosmelk en de rozijnen toe. Breng het geheel aan de kook en laat het op een laag vuurtje 10 minuten zachtjes sudderen. Voeg dan de ananas toe en warm even mee.

Tips

  • Wilt u de saus nog geler van kleur hebben? Voeg dan een lepel kurkuma (= koenjit) toe.
  • Lekker met gekookte rijst en een komkommersalade
  • Kipdijenvlees is malser en wordt minder snel droog dan kipfilet

Bevat per portie

Eiwit: 27 gram
Zout: 0,5 gram (natrium 200 mg)
Kalium: 750 mg
Fosfaat: 330 mg
Koolhydraten: 14 gram

Meer koken?

Bekijk al onze zoutarme recepten.


Over de Nierpatiënten Vereniging Nederland

De NVN is een actieve vereniging, van en voor nierpatiënten. Wij organiseren uiteenlopende activiteiten voor onze leden, geven voorlichting en maken lotgenotencontact mogelijk.

Daarnaast behartigen wij de belangen van alle nierpatiënten, bijvoorbeeld door lobby bij de landelijke politiek en overleg met zorgverleners.

Met vragen over werk, uitkeringen en scholing kunnen nierpatiënten bij STAP, ons steun- en adviespunt, terecht.

Lees meer arrow1
Waarom lid worden?
  • Bezoek onze themadagen
  • Ontmoet lotgenoten
  • Persoonlijk advies van onze sociaal raadslieden
  • Ontvang Wisselwerking 6x p/j
Lid worden
Anbi

Contact

Postbus 284
1400 AG Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
STAP: 035 - 693 77 99
Luistertelefoon: 0800 - 022 66 67 

Secretariaat: secretariaat@nvn.nl
Redactie: redactie@nvn.nl
STAP: stap@nvn.nl 
Webmaster: webmaster@nvn.nl

Routebeschrijving