Bekijk de achtergrondfoto

CBG waarschuwt voor huidreactie bij gebruik epoŽtines

Gepubliceerd op 05 oktober 2017

Behandeling met epoëtines, medicijnen tegen bloedarmoede, kan in zeer zeldzame gevallen leiden tot ernstige uitslag en blaarvorming van de huid. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert patiënten die deze verschijnselen krijgen onmiddellijk contact op te nemen met hun arts en te stoppen met het medicijn.

Epoëtines worden gebruikt bij patiënten met ernstige bloedarmoede (anemie). Veel patiënten met chronisch nierfalen hebben hier last van. In Nederland gaat het om de volgende producten: Abseamed, Aranesp, Binocrit, Biopoin, Eporatio, EPREX, Mircera, NeoRecormon en Retacrit. De nieuwe bijwerking is naar voren gekomen uit een analyse van gemelde bijwerkingen en komt zeer zelden voor.

Advies aan patiënten

Patiënten die epoëtine gebruiken en een ernstige huidreactie krijgen (rode uitslag, blaarvorming op de huid, mondslijmvlies, de ogen, de neus, de keel of de geslachtsdelen, vervellen en loslaten van de aangetaste huid) en kort daarvoor griepachtige symptomen hadden, wordt geadviseerd te stoppen met epoëtine en onmiddellijk contact op te nemen met hun arts.

Lees meer op de website van het CBG: Risico op ernstige huidreacties bij gebruik epoëtines


Over de Nierpatiënten Vereniging Nederland

De NVN is een actieve vereniging, van en voor nierpatiënten. Wij organiseren uiteenlopende activiteiten voor onze leden, geven voorlichting en maken lotgenotencontact mogelijk.

Daarnaast behartigen wij de belangen van alle nierpatiënten, bijvoorbeeld door lobby bij de landelijke politiek en overleg met zorgverleners.

Met vragen over werk, uitkeringen en scholing kunnen nierpatiënten bij STAP, ons steun- en adviespunt, terecht.

Lees meer arrow1
Waarom lid worden?
  • Bezoek onze themadagen
  • Ontmoet lotgenoten
  • Persoonlijk advies van onze sociaal raadslieden
  • Ontvang Wisselwerking 6x p/j
Lid worden
Anbi

Contact

Postbus 284
1400 AG Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
STAP: 035 - 693 77 99
Luistertelefoon: 0800 - 022 66 67 

Secretariaat: secretariaat@nvn.nl
Redactie: redactie@nvn.nl
STAP: stap@nvn.nl 
Webmaster: webmaster@nvn.nl

Routebeschrijving