Bekijk de achtergrondfoto

Bianka blogt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bianka Holtermann is redacteur van Wisselwerking. In haar blogs houdt ze ons elke maand op de hoogte van haar leven als nierpatiënt. Bianka's blogs verschijnen elke 2 maanden in Wisselwerking op de NVN-site.


oktober 2017

Bianka blogt: Het jaar dat de klok werd verzet

1977. Toen bestond ik nog niet. De NVN werd in dat jaar opgericht, toen nog bekend als LVD (Landelijke Vereniging van Dialyserenden). Later is die naam veranderd, want niet alle nierpatiënten dialyseren.

Na een surfrondje op internet leer ik dat 1977 ook het jaar was waarin Nederland voor het eerst overging op de zomertijd. De klok een uur voor- of achteruit zetten, het is altijd ‘leuk’ als het zover is. Vooral als je nauwgezet je medicijnen op een bepaald tijdstip inneemt...

Lees de column Bianka blogt: Het jaar dat de klok werd verzet


augustus 2017

Van ondergewicht naar overgewicht? Stop!

Medicijnen zoals Prednison, daar begint het mee. Je houdt vocht vast en krijgt eetlust op de raarste tijden. Maar zonder die pillen maakt mijn nier rare sprongen, dus ik blijf ze slikken. Wel ben ik inmiddels 25 kilo aangekomen en flink klaar met mijn ‘eetprobleem’. Nee, ik ben nog niet dik. Maar er moet wel iets veranderen…

Na de niertransplantatie werd ik al gewaarschuwd: pas op met eten! Want voor je het weet, zit je vast in een (vr)eetpatroon, nu je je beter voelt. Ik was nogal aan de magere kant, dus sloeg ik dat advies in de wind. Ik moest toch aankomen.

Lees de column Van ondergewicht naar overgewicht? Stop!


juni 2017

Chronisch ziek, dus ook chronisch positief?

Ik ben ziek. Chronisch ziek. Maar ik ben niet alleen. Van hechte vrienden tot vage kennissen: bekenden willen graag weten hoe het met mijn gezondheid gaat, zeker tijdens periodes waarin ik in het ziekenhuis lig. De beterschapskaartjes stromen dan binnen, er wordt veel sterkte gewenst en gezegd dat ik vooral moet blijven vechten. Tuurlijk vind ik ook niet dat je moet opgeven. Het leven is meer dan ziek zijn. Maar ertegen vechten? Dat gaat me te ver, dat suggereert dat je controle hebt over je nierproblemen, terwijl je die controle niet hebt.

Lees de column Chronisch ziek, dus ook chronisch positief?


april 2017

De dag van mijn niertransplantatie

Ik kan mij mijn niertransplantatie nog goed herinneren. Niet alleen omdat het de enige operatie is die ik tot nu toe heb gehad, maar ook omdat het een ommekeer in mijn leven is geweest.

Mijn vader zou mij een nier gaan geven. Allebei worden we de dag voor de operatie opgenomen. Nog een laatste bloedtest en de chirurg komt ook nog even langs.

Lees de column De dag van mijn niertransplantatie


februari 2017

Bianka blogt: Uitgaan met een chronische ziekte: ja / nee *

*doorstrepen wat niet gewenst is

Uitgaan is gecompliceerd voor mij. Naar een verjaardag van een vriend(in) of onverwachts een avondje naar de bioscoop, oké. Maar naar een discotheek om te dansen, terwijl die pas om 22.00 uur opengaat? Of de hele avond staan (springen) bij een concert? Hoe doe je deze dingen als je energie beperkt is?

Lees de column Uitgaan met een chronische ziekte; ja / nee*


december 2016

Slechte nieren als bij-effect

Kort na mijn niertransplantatie word ik, net nadat het ontbijt is gebracht, met mijn bed weggereden. ‘Tijd om een echo van de nier te maken’, wordt er gezegd. Daarna lig ik 3 kwartier in mijn bed te wachten. Ik heb honger, ik stink en ik moet naar de wc. En oh wacht, is dat een opvlieger? Voor het eerst in mijn leven voel ik waar mijn moeder al een tijdje last van heeft. Die plaag ik dus voorlopig niet meer! Als ik eindelijk terugkeer naar mijn afdeling blijkt mijn ontbijt ook nog weg.

Die opvlieger kwam door een hoge dosis anti-afstotingsmedicijn (Prednison).

Lees de column Slechte nieren als bij-effect


november 2016

Halfleeg of halfvol

Sommige mensen maken overal een punt van. Het zit ze altijd tegen. Blijven klagen over de regen waar iedereen doorheenmoet, een vergadering waar ze tegenop zien en spreken anderen al tegen nog voordat die iets hebben gezegd. Zo’n negatieve instelling maakt dat ze moeilijk van het moment zelf kunnen genieten en niet open staan voor al het goeds om hen heen.

Lees de column Halfleeg of halfvol


oktober 2016

Fijne dokters, minder fijne dokters

Je hebt dokters die enorm mompelen, die meeleven met alles wat je overkomt of die juist alles beter weten. Ik heb met allemaal te maken (gehad).

Met mijn nefroloog heb ik goed contact. In de bijna tien jaar dat ik onder haar behandeling sta, is mijn nierfunctie behoorlijk veranderd. Daarbij ben ik goed begeleid. Ik voel mij op mijn gemak bij haar en kan vrijuit praten. 

Lees de column Fijne dokters, minder fijne dokters


September 2016

Therapie na transplantatie

Het verschil van vóór en na de niertransplantatie in mijn leven is groot. Niet alleen omdat mijn nierfunctie vooruit is gegaan, maar vooral omdat het overleven weer leven is geworden.

17 juni 2009 is voor mij de bijzondere dag. Weliswaar ben ik niet één van de mensen, die de dag na de operatie al letterlijk naast hun bed staan te dansen. Maar er is wel degelijk een nieuw begin. Ik voel weer energie, zie licht aan de horizon en heb het gevoel dat de wereld voor me openligt.

Lees de column Therapie na transplantatie


Juli 2016

Een halfje Jongerenweekend

In juni was het weer zover: lekker uitwaaien tijdens het jaarlijkse NVN-weekend voor  nierpatiënten van 18 t/m 35 jaar. Op het programma stond onder andere een vaartocht op de Loosdrechtse Plassen. Zin in!

Vrijdagmiddag kan ik meerijden met vrienden (luxe!). Bij aankomst blijken we niet de eersten te zijn, dus we kunnen gelijk bij een groepje aanschuiven.

Lees de column Een halfje Jongerenweekend


Juni 2016

Overlevers hebben littekens

Zomer! De zon schijnt en de temperatuur schiet omhoog. Truien en lange broeken worden ingeruild voor blouses en shorts. Maar… niet voor iedereen is dat even makkelijk. Operaties laten littekens achter. Bijvoorbeeld wanneer een shunt voor de dialyse is aangebracht, een nier is verwijderd of een niertransplantatie werd uitgevoerd... Wat doe je met de sporen die dit nalaat? Bedekken of gewoon laten zien?

Lees de column Overlevers hebben littekens


Mei 2016

Kluiskraak in de apotheek

Met een koevoet in de hand komt de medewerkster aangelopen. Bij het kluisje heft ze haar arm op en wringt de koevoet tussen de deur. Ze trekt met hoorbaar gekreun. En trekt. Ook al loopt intussen het zweet over haar voorhoofd, ze weigert een mislukking te erkennen. Eindelijk springt het deurtje dan toch open, de kostbare inhoud ligt voor het grijpen. Hebben we te maken met een bankoverval of juwelenroof? Nee, niets van dat al.

Lees de column Kluiskraak in de apotheek


April 2016

Afgekeurd maar niet afgeschreven

In tranen loop ik het gebouw van de uitkeringsinstantie uit. Ik ben herkeurd. Sinds de Participatiewet in 2015 van kracht werd, leef ik in grote onzekerheid: zou ik mijn Wajong-uitkering kunnen behouden (Wajong staat voor: Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten)? Het UWV beoordeelt opnieuw of iedereen die deze uitkering ontvangt, daar daadwerkelijk recht op heeft.

Angstscenario's doemen als vanzelf op. Ik word eruit gegooid vanwege bezuinigingen. Ik raak dan mijn uitkering kwijt en daarmee mijn onafhankelijkheid.

Lees de column Afgekeurd maar niet afgeschreven


Maart 2016

Zzzzzzz...

Tiktak, tikketak. Ik heb nog precies acht uur, twaalf minuten en 48 seconden over om te slapen. 47 seconden, 46 seconden... slaapt u zo ook wel eens in? Of bent u van nature een schaapjesteller?

Veel mensen hebben slaapproblemen. De oorzaken zijn divers: te lang doorgewerkt, oplichtende mobieltjes, stress of misschien de menopauze?

Een nierpatiënt kan slaapproblemen er niet ook nog eens bij hebben. Die heeft al genoeg aan zijn of haar hoofd.

Lees de column Zzzzzzz...


Februari 2016

Samen is niet alleen

Relaties met familie en vrienden kunnen bij gezondheidsproblemen onder druk komen te staan en soms juist verbeteren.

Heel vervelend wanneer je merkt dat een vriendin je ineens negeert en het contact laat doodbloeden. Aan de andere kant kost (over)leven me soms al zoveel moeite, dat ik zelf ook contacten heb laten verwateren. Bijvoorbeeld met mensen die vrienden hadden kunnen worden en die dus kennissen bleven…

Lees de column Samen is niet alleen


Januari 2016

Liever voor mezelf in 2016 (goed voornemen)

Sommige voornemens zijn gedoemd te mislukken. Vorig jaar wemelde het bijvoorbeeld op 1 januari van de hardlopers in het bos, een week later was het bos vrijwel leeg en waren de meesten al weer gestopt.

Blijven bewegen? Ja, natuurlijk. Gezond eten? Uiteraard. Dat houd ik mezelf het hele jaar door voor. Even de deur uit om een rondje te lopen. Naar de supermarkt, nadat ik al gegeten heb, zodat er geen snacks in het boodschappenmandje terecht komen om snel een hongergevoel te stillen.

Voor 2016 heb ik een hééééél ander voornemen.

Lees de column Liever voor mezelf in 2016 (goed voornemen)


December 2015

Hoe overleef je de feestdagen?

Met kerst ga ik even nergens heen. Vorige maand had ik nog enorm zin in een citytrip. Even er tussenuit en inspiratie opdoen. Met mijn zus zou ik naar Parijs gaan. Toen ik mijn koffertje inpakte, begon mijn telefoon te gloeien: mijn mobiel stroomde over van nieuws over terroristische aanslagen, onder andere in het Bataclan Theater.

We besloten thuis te blijven.

Lees de column Hoe overleef je de feestdagen?


Oktober 2015

Wel of geen griepprik?

In het najaar valt aan sommige dingen moeilijk te ontkomen. Zo vallen de bladeren van de bomen, duiken er overal griezelige spinnen op én vat u wellicht een keer een stevige kou.

Tegenwoordig, met die medicijnen die mijn immuunsysteem onderdrukken, word ik bij het minste gekuch van mensen om me heen al verkouden en beland ik in bed (magie, of in dit geval wetenschap, heeft zo zijn prijs). Dus als ik een afspraak heb met een vriend die verkouden blijkt te zijn geworden, vraag ik netjes doch dringend of hij voordat ik kom, zijn huis even helemaal wil doorluchten.

Lees de column Wel of geen griepprik?


Augustus 2015

Sporten met tegenzin

Het thema van deze Wisselwerking is sporten en bewegen. Allemaal leuk en wel, zult u misschien denken, maar wat als u sporten helemaal niet leuk vindt? Wat maakt het dan uit of u zich er wel of niet te moe voor voelt?

Lang, lang geleden deed ik als kind aan sport. Judo deed ik het liefst.

Lees de column Sporten met tegenzin


Juni 2015

Onzichtbaar

Op een morgen hink ik met moeite naar de bus. ‘Wil je hier zitten?’ klinkt het gelijk als ik binnenkom. Ik kijk verbaasd op. Al twee of drie mensen zijn van hun plaats opgestaan. Dankbaar neem ik een zitplek aan en plof neer. Een dag eerder kwam ik al fietsend in aanvaring met een scooter. Ik viel. Gelukkig ving mijn been de grootste klap op en leef ik nog lang en gelukkig. Maar komende week strompel ik wel met een blauw en gekneusd been rond. Wat iedereen in die bus dus duidelijk heeft kunnen zien.

Dat brengt mij op de gedachte dat de situatie anders ligt met een chronische nierziekte.

Lees de column Onzichtbaar


Over de Nierpatiënten Vereniging Nederland

De NVN is een actieve vereniging, van en voor nierpatiënten. Wij organiseren uiteenlopende activiteiten voor onze leden, geven voorlichting en maken lotgenotencontact mogelijk.

Daarnaast behartigen wij de belangen van alle nierpatiënten, bijvoorbeeld door lobby bij de landelijke politiek en overleg met zorgverleners.

Met vragen over werk, uitkeringen en scholing kunnen nierpatiënten bij STAP, ons steun- en adviespunt, terecht.

Lees meer arrow1
Waarom lid worden?
  • Bezoek onze themadagen
  • Ontmoet lotgenoten
  • Persoonlijk advies van onze sociaal raadslieden
  • Ontvang Wisselwerking 6x p/j
Lid worden
Anbi

Contact

Postbus 284
1400 AG Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
STAP: 035 - 693 77 99
Luistertelefoon: 0800 - 022 66 67 

Secretariaat: secretariaat@nvn.nl
Redactie: redactie@nvn.nl
STAP: stap@nvn.nl 
Webmaster: webmaster@nvn.nl

Routebeschrijving