Bekijk de achtergrondfoto

In tegenspoed

Leven met een ernstig zieke partner

Anita Kokkeler-Gibbon is 22 jaar getrouwd. Haar man Frans heeft nier- en andere gezondheidsproblemen. Hij dialyseert en heeft gekozen voor APD, machinale buikdialyse die je ’s nachts uitvoert. Het paar heeft een dwergpoedel, die Biko heet. Anita werkt als vrijwilliger bij een winkel van Terre des Hommes. Ze blogt elke maand in Wisselwerking en op deze site.


april 2017

Partner, dus ook verpleegster?

’Schat, wil jij ook een kopje koffie?’ vraag ik. Een standaard ritueel bij ons ’s morgens. Frans leest zijn krantje, ik zet de laptop aan en laat de hond uit. Dan is dat wat ik het 1e vraag. Daar denk ik niet eens over na. Net als voor mij vanzelfsprekend is de was te doen, de afwas in de vaatwasser te zetten en er weer uit te halen. Zo van die heel gewone huishoudelijke dingen.

Net zoals Frans de lampen verwisselt, en allerlei klusjes in en rondom het huis doet. Weliswaar doet hij steeds minder van die klusjes en  ben ik er een paar bij gaan doen.

Lees de hele blog Partner, dus ook verpleegster?


maart 2017

GRIEP!

Mijn hoofd bonkt, ik ben misselijk, heb buikkrampen en ik heb het warm en koud met rillingen, dat betekent koorts. Net nu er iets mis lijkt met Frans. Bij het dialyseren kwam er troebele spoelvloeistof in het spoelzakje. Deze wordt in het ziekenhuis onderzocht, we moeten straks bellen voor de uitslag. Ik hijs mij daarom uit bed, mijn lijf doet zo zeer dat ik mij weer terug laat vallen. Ik verman mijzelf en sleep mij naar de badkamer en neem een zetpil paracetamol, ik ben te misselijk om tabletten te slikken. Ik zet de douche op gevaarlijk heet en knap daar toch een beetje van op. Ik roep Biko en loop met hem het kleinste rondje dat ik ken. Bij thuiskomst hang ik mijn jas op, pak de telefoon en ga op de bank liggen. Met een bonkend hoofd bel naar de afdeling Dialyse. Ergens in de verte hoor ik dat Frans moet komen, nu gelijk.

Leesde hele blog GRIEP!


februari 2017

Weg?

Afgelopen zomer moesten wij onze vakantie afzeggen vanwege een ziekenhuisopname van Frans. In het najaar besluiten wij het er weer op te wagen. Na 6 weken ziekenhuis en het gependel heen en weer, zijn we allebei echt toe aan vakantie. Het huisje waar wij in de zomer naar toe hadden gewild, is nog vrij. Dus een midweek is weer snel geboekt. Een heerlijk huisje aan de haven, helemaal aangepast, met Buurtzorg standby. Alle koffers, dozen met dialysespullen, rolstoel en hondenspullen passen maar net in de auto. Heerlijk erop uit. Een paar dagen niets hoeven regelen.

Frans gaat nog even bloed prikken op de vrijdag, voordat wij vertrekken. De gewone 6-weekse routinecheck. En dan, telefoon. Een stem zegt dat hij de dienstdoende arts is. 

Lees de hele blog Weg?


Over de Nierpatiënten Vereniging Nederland

De NVN is een actieve vereniging, van en voor nierpatiënten. Wij organiseren uiteenlopende activiteiten voor onze leden, geven voorlichting en maken lotgenotencontact mogelijk.

Daarnaast behartigen wij de belangen van alle nierpatiënten, bijvoorbeeld door lobby bij de landelijke politiek en overleg met zorgverleners.

Met vragen over werk, uitkeringen en scholing kunnen nierpatiënten bij STAP, ons steun- en adviespunt, terecht.

Lees meer arrow1
Waarom lid worden?
  • Bezoek onze themadagen
  • Ontmoet lotgenoten
  • Persoonlijk advies van onze sociaal raadslieden
  • Ontvang Wisselwerking 6x p/j
Lid worden
Anbi

Contact

Postbus 284
1400 AG Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
STAP: 035 - 693 77 99
Luistertelefoon: 0800 - 022 66 67 

Secretariaat: secretariaat@nvn.nl
Redactie: redactie@nvn.nl
STAP: stap@nvn.nl 
Webmaster: webmaster@nvn.nl

Routebeschrijving