Bekijk de achtergrondfoto

De werking van de nieren

Via de nierslagader stroomt het bloed in de nieren. Die bestaan uit drie delen: de schors, het merg en het nierbekken.

Schors

De schors is de buitenste laag. Hierin liggen zogenaamde nefronen. Dit zijn kleine filtertjes waar het bloed van de slagader doorheen wordt geperst. De filtertjes zuiveren het bloed en halen er overtollig vocht uit. De vloeistof die zo ontstaat, heet voorurine.

Merg

De filtertjes maken een grove schifting. In het middelste deel van de nieren, het merg, vindt een fijnere filtering plaats. De voorurine stroomt er door buisjes die in een piramidevorm liggen. Nuttige stoffen en een deel van het vocht worden weer opgenomen.

Nierbekken

De rest van het vocht en de afvalstoffen stromen naar het nierbekken (pyelum). Deze vloeistof heet urine. De urine stroomt van het nierbekken via de urineleider (ureter) naar de blaas en dan via de urinebuis (urethra) naar buiten.

Per uur stroomt er ongeveer 60 liter bloed door de nieren. Dat betekent dat het bloed elke dag meer dan 200 keer door de nieren stroomt en wordt gezuiverd.


Over de Nierpatiënten Vereniging Nederland

De NVN is een actieve vereniging, van en voor nierpatiënten. Wij organiseren uiteenlopende activiteiten voor onze leden, geven voorlichting en maken lotgenotencontact mogelijk.

Daarnaast behartigen wij de belangen van alle nierpatiënten, bijvoorbeeld door lobby bij de landelijke politiek en overleg met zorgverleners.

Met vragen over werk, uitkeringen en scholing kunnen nierpatiënten bij STAP, ons steun- en adviespunt, terecht.

Lees meer arrow1
Waarom lid worden?
  • Bezoek onze themadagen
  • Ontmoet lotgenoten
  • Persoonlijk advies van onze sociaal raadslieden
  • Ontvang Wisselwerking 6x p/j
Lid worden
Anbi

Contact

Postbus 284
1400 AG Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
STAP: 035 - 693 77 99
Luistertelefoon: 0800 - 022 66 67 

Secretariaat: secretariaat@nvn.nl
Redactie: redactie@nvn.nl
STAP: stap@nvn.nl 
Webmaster: webmaster@nvn.nl

Routebeschrijving