Bekijk de achtergrondfoto

Dialyse

Dialyse betekent letterlijk: het scheiden van stoffen. Als vloeistof waarin stofjes zijn opgelost in aanraking komt met vloeistof waarin minder van die stofjes zitten, stromen de stofjes van de vloeistof met de hoge concentratie naar de vloeistof met de lage concentratie. Dit gebeurt bijvoorbeeld met een schijfje citroen in een kopje thee. Na verloop van tijd smaakt de thee naar citroen. Het citroenzuur heeft zich door de thee verspreid. De nieren zuiveren het bloed volgens het dialyseprincipe.

Meestal moet met dialyse gestart worden als de nierfunctie nog maar 10 tot 15 procent is. Maar ook andere factoren kunnen een rol spelen. Er kan bijvoorbeeld besloten worden eerder te gaan dialyseren als de bloeddruk ondanks behandeling veel te hoog blijft of als iemand zich constant slecht voelt. Dit kan per persoon erg verschillen; sommige mensen voelen zich bij een slechte nierfunctie intens moe en ziek, anderen voelen zich nog redelijk fit.

Dialysevormen

Er zijn verschillende dialysevormen:

  • Peritoneale dialyse (PD of buikspoeling), overdag of ’s nachts. PD is een dialysevorm die in de thuissituatie plaatsvindt.
  • Hemodialyse, overdag of ‘s nachts, in een ziekenhuis, dialysecentrum of thuis, frequent of niet-frequent. Daarbij is ‘niet-frequent’ de meest klassieke vorm van dialyse: drie keer per week, drie tot vijf uur per keer in een dialysecentrum. Er zijn steeds meer vormen van frequente dialyse mogelijk.

Dialyse op Maat (DoM)

Om te bevorderen dat nierpatiënten (en hun partner) een dialysevorm kiezen die het best in hun leven past, startte de Nierstichting het programma Dialyse op Maat. Binnen dit programma wordt, in samenwerking met de NVN, een aantal projecten en onderzoeken uitgevoerd waaraan ook patiënten en zorgverleners meewerken.

Ervaringsverhalen

Lees meer


Over de Nierpatiënten Vereniging Nederland

De NVN is een actieve vereniging, van en voor nierpatiënten. Wij organiseren uiteenlopende activiteiten voor onze leden, geven voorlichting en maken lotgenotencontact mogelijk.

Daarnaast behartigen wij de belangen van alle nierpatiënten, bijvoorbeeld door lobby bij de landelijke politiek en overleg met zorgverleners.

Met vragen over werk, uitkeringen en scholing kunnen nierpatiënten bij STAP, ons steun- en adviespunt, terecht.

Lees meer arrow1
Waarom lid worden?
  • Bezoek onze themadagen
  • Ontmoet lotgenoten
  • Persoonlijk advies van onze sociaal raadslieden
  • Ontvang Wisselwerking 6x p/j
Lid worden
Anbi

Contact

Postbus 284
1400 AG Bussum

Algemeen: 035 - 691 21 28
STAP: 035 - 693 77 99
Luistertelefoon: 0800 - 022 66 67 

Secretariaat: secretariaat@nvn.nl
Redactie: redactie@nvn.nl
STAP: stap@nvn.nl 
Webmaster: webmaster@nvn.nl

Routebeschrijving