23 mei: Eerste Kamer hoort deskundigen over ADR

Gepubliceerd op 22 mei 2017

Morgen vindt in de Eerste Kamer een deskundigenbijeenkomst plaats over het initiatiefwetsvoorstel van Pia Dijkstra voor actieve donorregistratie (ADR). Aan de orde komen het perspectief van betrokkenen (donoren, ontvangers en nabestaanden) en het medisch perspectief.

De Tweede Kamer heeft op 13 september 2016 ingestemd met het initiatiefwetsvoorstel voor actieve donorregistratie van Pia Dijkstra (D66). Daarna was de Eerste Kamer aan zet.

De Eerste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft vragen gesteld in een ‘voorlopig verslag’, die vervolgens zijn beantwoord door minister Schippers van VWS en door Pia Dijkstra. Er is voorlichting gevraagd aan de Raad van State en er zijn 2 deskundigenbijeenkomsten ingepland: op 23 mei en 6 juni. De commissie wil met deze bijeenkomsten meer zicht krijgen op de gevolgen van de voorgestelde wijze van donorregistratie voor potentiële donoren en ontvangers, degenen die niet reageren, nabestaanden en betrokken zorgverleners.

Het is nog niet bekend wanneer de Eerste Kamer het wetsvoorstel behandelt.

Programma

In de deskundigenbijeenkomst van morgen komen patiëntenorganisaties, nabestaanden van orgaandonoren en artsen aan het woord. NVN-directeur Hans Bart is een van de sprekers.

Op 6 juni worden ethische en juridische aspecten en de noodzaak, uitvoerbaarheid en effectiviteit van het wetsvoorstel besproken. Ook wordt dan gekeken naar de effectiviteit van orgaandonatiesystemen in andere landen.

Tijd & plaats

dinsdag 23 mei 2017, 9.00 - 11.50 uur, ontvangst vanaf 8.45 uur

Eerste Kamer
Plenaire Zaal
Binnenhof 22
Den Haag

Het aantal plaatsen op de publieke tribune van de Eerste Kamer is beperkt en reservering is niet mogelijk. Kom dus op tijd als u erbij wilt zijn.

De bijeenkomsten zijn ook via de livestream te volgen.  

Lees meer