AOW en uitkeringen na je 65ste

Gepubliceerd op 01 oktober 2019

Door hun nierziekte lopen patiënten vaak tegen praktische problemen aan. Bijvoorbeeld op hun werk of school, of met uitkeringen of voorzieningen. De sociaal raadsvrouwen van STAP en vrijwilligers van de Luistertelefoon staan nierpatiënten met raad en daad bij. Hieronder een vraag die aan ons werd gesteld. 


AOW en uitkeringen na je 65ste

De leeftijd waarop je in ons land AOW krijgt, gaat steeds verder omhoog. Volgens de nieuwe regels krijg ik nu pas op mijn 67ste AOW. Maar wat betekent dit voor mijn arbeidsongeschiktheidsuitkering? Vroeger zou die op mijn 65ste stoppen. Is dat nog steeds zo?

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Voor 2016 was het simpel: zowel de AOW als pensioen via de werkgever gingen in op het moment dat iemand 65 jaar werd. Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WAO, Wajong, WIA) liepen door tot 65 jaar. Dat sloot netjes op elkaar aan en er was geen probleem.

AOW-leeftijd stijgt

Sinds 1 januari 2016 is dit anders. De AOW-leeftijd gaat sindsdien versneld, in stappen, omhoog: naar 66 jaar in 2018 en naar 67 jaar in 2021. Bij iedereen die voor 1 januari 1948 is geboren, geldt de AOW-leeftijd van 65 jaar. Bent u op of na 1 januari 1948 geboren? Dan hangt de AOW-leeftijd af van de geboortedatum.

Voor 2022 en 2023 is de AOW-leeftijd vastgesteld op 67 jaar en 3 maanden. Of de AOW-leeftijd daarna nog verder stijgt, hangt af van de levensverwachting. Als mensen gemiddeld langer blijven leven, stijgt de AOW-leeftijd steeds mee in stappen van 3 maanden. Op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) staat een overzicht van de verhoging van de AOW-leeftijd.

Arbeidsongeschiktheidsuitkering stijgt mee

De arbeidsongeschiktheidsuitkeringen stoppen, wanneer u de AOW-leeftijd hebt bereikt en AOW-pensioen ontvangt. Door de verhoging van de AOW-leeftijd hebt u dus langer recht op een uitkering van het UWV.

LET OP! Dit geldt uiteraard alleen wanneer er recht blijft bestaan op 1 van de genoemde uitkeringen.

Hoe zit het met VUT en (pre)pensioen?

Of een VUT-regeling, een prepensioen of een particulier pensioen doorloopt tot aan de hogere AOW-leeftijd hangt af van de arbeidsvoorwaarden. In de cao of uw arbeidsovereenkomst kunt u lezen wat voor u van toepassing is. Bij vragen kunt u contact opnemen met het pensioenfonds of de verzekeraar.

Vragen over leven met een nierziekte

Steun- en adviespunt (STAP)

Hebt u vragen over scholing, werk, verzekeringen, belastingen, financiën, wettelijke regels of voorzieningen? Neem dan contact op met STAP of bekijk de veelgestelde vragen aan STAP.

Luistertelefoon

Bij de Luistertelefoon zitten mensen die uit eigen ervaring weten hoe het is om met een nieraandoening te leven: ze zijn zelf nierpatiënt of de partner of ouder van iemand met een nierziekte. Ze bieden u een begripvol, luisterend oor en beantwoorden uw vragen.