Behandeling nefrotisch syndroom met minder Prednison, kan dat?

Gepubliceerd op 03 april 2017

In de landelijke RESTERN-studie wordt onderzocht of bij een recidief nefrotisch syndroom de prednisonkuur veilig en effectief ingekort kan worden. RESTERN staat voor het REduceren van STEroïden bij een Recidief Nefrotisch syndroom.

Deelnemers gezocht!

Op 1 december is de RESTERN-studie van start gegaan! De eerste 10 patiënten hebben zich inmiddels aangemeld. Dat is een mooi begin, maar helaas nog lang niet genoeg! In totaal zijn 144 patiënten nodig, dus de onderzoekers zijn nog hard op zoek naar nieuwe deelnemers.

  • We zijn op zoek naar 144 kinderen van 1 t/m 17 jaar met het nefrotisch syndroom vanuit alle ziekenhuizen in Nederland;
  • Deelnemers hoeven voor de studie niet naar het Radboudumc toe te komen
  • Aanmelden kan zowel in een rustige fase als tijdens een recidief;
  • Deelnemers ontvangen studiemedicatie voor één terugval, de eventuele daarop volgende terugval wordt weer door de eigen kinderarts of kindernefroloog behandeld.

Deelstudie psychologische effecten & kwaliteit van leven

Aan het oorspronkelijke onderzoeksplan is een deelstudie toegevoegd waarin met behulp van vragenlijsten wordt gekeken naar psychologische effecten en kwaliteit van leven bij zowel kinderen als ouders. Het doel hiervan is om de (psychologische) zorg voor ouders en patiënten met het nefrotisch syndroom verder te verbeteren. Voor deze deelstudie kunnen ouders en kinderen apart toestemming geven.

Meedoen?

Wilt u meer weten of een informatiepakket thuisgestuurd krijgen? Aarzel dan niet om contact op te nemen via het contactformulier op de website (www.RESTERN.nl), via restern.kg@radboudumc.nl of door direct te bellen met Anne Schijvens, arts-onderzoeker RESTERN-studie: 06- 30 22 39 05 of 024 - 361 68 73