Bijna alle niertransplantaties uitgesteld


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 19 maart 2020

De gezamenlijke transplantatiecentra hebben besloten bijna alle niertransplantaties uit te stellen. Dit geldt voor zowel niertransplantaties met een nier van een levende als van een overleden donor en pancreas/eilandjestransplantaties.

De reden voor dit besluit is dat de ontvanger van een nier rondom de operatie een hogere dosis afweeronderdrukkende medicijnen krijgt. Hij of zij is dan mogelijk extra kwetsbaar voor (en bij) infecties. De veiligheid van de patiënten heeft prioriteit en de transplantatiecentra willen geen extra risico nemen zolang de precieze impact van het coronavirus op het gebruik van deze medicijnen nog onduidelijk is.

Zij realiseren zich echter ook dat (langdurige) dialyse niet wenselijk is en houden continue de ontwikkelingen in de gaten. Zodra het verantwoord is, zullen de niertransplantaties weer worden hervat. Daarbij moeten de centra uiteraard ook rekening houden met de zorgcapaciteit die dan beschikbaar is in hun ziekenhuizen.

Bron: Nederlandse Transplantatie Stichting: Op de wachtlijst voor een orgaan en het coronavirus