Chronische ziekten genezen met regeneratieve geneeskunde

Gepubliceerd op 30 maart 2017

 

Vandaag wordt in het bijzijn van Berholt Leeftink (EZ) in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) het startschot gegeven voor RegMed XB, een nieuw samenwerkingsverband voor regeneratieve geneeskunde. RegMed XB wil grote ambities waarmaken. Met een startbudget van 25 miljoen euro, en het voornemen dat de komende 10 jaar uit te breiden tot 250 miljoen, trekken universiteiten, gezondheidsfondsen, bedrijven en landelijke en regionale overheden samen op. RegMed XB sluit aan bij de route Regeneratieve Geneeskunde van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) en is daarvan de eerste concrete vertaling.

In Nederland lijden miljoenen mensen aan een chronische ziekte zoals nierziekten, diabetes type 1 of artrose. Onderzoek naar deze ziekten richt zich vaak op het bestrijden of behandelen van symptomen. Binnen RegMed XB wordt met regeneratieve geneeskunde gewerkt aan het genezen van patiënten door het herstellen van beschadigde weefsels en organen. Door gebruik te maken van de capaciteit van het lichaam zichzelf te genezen.

Nieuwe nieren

Het onderzoek binnen RegMed XB bestaat uit drie onderzoekslijnen: nierfalen, diabetes type 1 en artrose. Binnen de onderzoekslijn nierfalen werken verschillende partners onder leiding van prof. dr. Ton Rabelink (LUMC) naar een oplossing voor nierfalen: het bouwen van nieuwe nieren en repareren van beschadigde nieren met behulp van stamcellen.

Samenwerking

RegMed XB is een samenwerkingsvervand van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Universiteit en UMC Utrecht (UU/UMCU), Universiteit en UMC Maastricht(UM/MUMC+)en de Technische Universiteit Eindhoven (TU Eindhoven). De Nierstichting, stichting DON, Diabetesfonds en het Reumafonds hebben een actieve rol in de ontwikkeling.