Cobie helpt geëvacueerde dialysepatiënten van Sint-Maarten

Gepubliceerd op 16 oktober 2017

‘Iedereen klaar voor de shift uit Sint-Maarten?’ roept een stem met Arubaans accent uit de luidsprekers. Een filmpje op de smartphone van Cobie Schuitema, verpleegkundige bij Dialyse Centrum Groningen, laat zien hoe het team van artsen en dialyseverpleegkundigen op Aruba zich vorige maand voorbereidde op de komst van geëvacueerde patiënten. Ook op Bonaire zijn patiënten opgevangen. 

Orkaan doorstaan

Nadat orkaan Irma op 6 september over het eiland Sint-Maarten raasde, werd het hectisch op de dialyse-afdeling van het Hospitaal op Aruba. Er kwamen 30 patiënten bij, normaal liggen er 80 patiënten. Op het personeel en patiënten kwam gelijk een grote druk, patiënten moesten 's ochtends of 's middags eerder komen en alle patiënten dialyseren maar 3.30 uur i.p.v. 4 uur. Ook het personeel moest in langere shifts werken. Dus logistiek kwam er veel bij kijken, en dan hebben we het nog niet eens over de materialen die extra besteld moeten worden en opgeslagen in het magazijn.

‘Ik moest erheen!’

Cobie, die daar normaal gesproken al zo nu en dan bijspringt, kwam in actie. "Ik moet erheen", dacht ze. Op 23 september vertrok ze: "Toen de patiënten aankwamen van Sint-Maarten, hadden sommige al 5 of 6 dagen niet gedialyseerd. Ze zijn na aankomst dan ook direct, ‘s avonds en ’s nachts in extra shifts, behandeld. Ook zijn er 3 verpleegkundigen van Sint-Maarten meegekomen, deze collega’s werken mee in alle diensten op de dialyse."

Voorlopig nog niet terug

Cobie schat in dat deze mensen niet snel terug kunnen: "Schone leidingen en schoon water zijn niet direct beschikbaar en als alles weer werkt moet er eerst getest worden. Schoon water is onmisbaar bij dialyses." Voorlopig zijn alle patiënten uit Sint-Maarten ondergebracht in het Holiday Inn-hotel, op 5 of 6 patiënten na: zij waren er zo slecht aan toe, dat ze in het ziekenhuis moesten worden opgenomen.