Coronamedicijn Paxlovid vanaf morgen vergoed voor niertransplantatiepatiënten


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 14 november 2022

Hoogrisicopatiënten kunnen met ingang van 15 november Pfizers coronamedicijn Paxlovid vergoed krijgen vanuit het basispakket van hun zorgverzekering. Paxlovid kan bij sommige patiënten een ernstig verloop van coronabesmetting voorkomen. Zorginstituut Nederland adviseerde begin november de pil op te nemen in de basisverzekering. Minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft dat advies nu overgenomen.

'Het is bekend dat Paxlovid effectief is voor een kleine groep patiënten. Corona heeft nog steeds een grote maatschappelijke impact en zeker op mensen met een kwetsbare gezondheid. Daarom neem ik het advies van het Zorginstituut over om Paxlovid te vergoeden vanuit de basisverzekering. Patiënten die dit medicijn nodig hebben, kunnen het nu ook snel krijgen', aldus minister Kuipers op de website van de Rijksoverheid. 

Het medicijn is, alleen op recept van de huisarts of medisch specialist, te verkrijgen bij de apotheek. De kuur moet binnen 5 dagen na infectie worden gestart, duurt 5 dagen en bestaat uit 30 tabletten. 

Geen antistoffen tegen corona

Paxlovid kan voorkomen dat sommige hoogrisicopatiënten ernstig ziek worden. Het wordt alleen vergoed voor mensen uit enkele medische risicogroepen. Dat zijn bijvoorbeeld  mensen zonder afweerstoffen; omdat zij om medische redenen geen coronaprik konden halen of omdat zij een ernstig verminderde afweer hebben, bijvoorbeeld door de afweeronderdrukkende medicijnen na een orgaantransplantatie.

Is Paxlovid geschikt voor nierpatiënten?

Niertransplantatiepatiënten
Paxlovid heeft hoge kans op interactie met andere geneesmiddelen, zoals met tacrolimus (prograft). Ben je niertransplantatiepatiënt, overleg dan met je nefroloog of je in aanmerking komt voor behandeling met Paxlovid.

Nierpatiënten en dialysepatiënten
Paxlovid kan alleen gegeven worden aan nierpatiënten met een nierfunctie van meer dan 30%. Paxlovid is daarom ook niet geschikt voor dialysepatiënten. 

Vraag je arts om persoonlijk advies

Wil jij weten of je in aanmerking komt voor een behandeling met Paxlovid? Neem dan contact op met je nefroloog of huisarts.

Bron: rijksoverheid.nl: Coronamedicijn Paxlovid voor risicogroepen vergoed uit basispakket 

Bekijk ook

  • Tijdens het webinar op 15 september is de geschiktheid van Paxlovid voor nierpatiënten ook besproken. Bekijk de opname van het Zesde webinar over COVID-19
  • Corona en nierziekte, wat de NVN doet voor nierpatiënten in tijden van corona