De impact van het coronavirus op nierpatiënten


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 12 november 2020

De kans om het coronavirus op te lopen, is voor patiënten die dialyseren of een niertransplantatie hebben ondergaan, net zo groot als voor ieder ander. Maar als patiënten met chronische nierschade eenmaal zijn besmet met het virus, hebben zij wel meer risico om ernstige klachten te ontwikkelen.

Om inzicht te krijgen in de verspreiding van het virus en de gevolgen ervan voor verschillende (patiënten)groepen zijn medische registraties belangrijk. Er zijn verschillende nationale en internationale initiatieven gestart om gegevens te verzamelen over COVID-19 bij patiënten die nierfunctievervangende therapie krijgen.

Renine & ERACODA

Zo onderzoekt Renine hoe vaak COVID-19 voorkomt en wat de gevolgen ervan zijn voor dialysepatiënten in Nederland.

De ERACODA-registratie brengt in kaart welke factoren een rol spelen in het verloop, de behandeling en de uitkomsten van het virus.

De gegevens uit Renine en de ERACODA-registratie vullen elkaar aan. Ze vormen samen een compleet beeld van het voorkomen en het verloop van het nieuwe coronavirus bij dialyse- en niertransplantatiepatiënten.

Eerste resultaten

De eerste resultaten van de verschillende studies leest u in het artikel Medische registraties COVID-19, Dialyse en Nefrologie Magazine.