De meest gestelde vragen over orgaandonatie


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 03 augustus 2020

Een maand geleden is de nieuwe donorwet ingegaan. Nederland is toen overgegaan op ADR: actieve donorregistratie. Dat betekent dat iedereen gevraagd wordt een keuze te maken in het Donorregister.

U kunt kiezen of uw organen wel of niet beschikbaar stelt voor donatie. U kunt de beslissing overlaten aan een nabestaande of u stelt alleen bepaalde organen beschikbaar. Als u geen keuze maakt, dan komt bij uw naam te staan: 'geen bezwaar tegen orgaan- en weefseldonatie’.

Er blijken nog veel vragen te zijn over de nieuwe donorwet. De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) stelde een top 10 op:

  1. Ik heb mijn keuze al ingevuld: moet ik dat opnieuw doen?
    Nee, u hoeft niets te doen. Uw keuze over orgaan- en weefseldonatie en persoonsgegevens staat al in het Donorregister.
    U kunt uw keuze zelf bekijken in het Donorregister. Als u inlogt met uw DigiD ziet uw keuze direct.
  1. Ik wil geen donor worden kan dat?
    Ja dat kan! Als u kiest voor ‘Keuze 2’ in het Donorregister, dan geeft u aan dat u geen donor wilt worden.
    Sinds 1 juli 2020 staat iedereen in het Donorregister. Het is dus niet mogelijk om niet in het Donorregister te staan. Als u bezwaar hebt tegen orgaandonatie dan kunt u zich registreren met ‘Nee’
  1. Het lukt mij niet via de computer een keuze te maken. Kan ik een papieren donorformulier ontvangen?
    U kunt gratis een papieren donorformulier bestellen bij de NTS. U kunt er een ophalen bij uw de gemeente of er een aanvragen via 0900 – 82 12 166.
  1. Kan ik mijn keuze na 1 juli nog wijzigen?
    U kunt uw keuze in het Donorregister op elk moment wijzigen.
  1. Ik wil weten welke keuze ik heb vastgelegd. Hoe kan ik dat zien?
    U kunt uw keuze bekijken in het Donorregister door in te loggen met uw DigiD. Of u kunt uw keuze opvragen bij het Donorregister. 
  1. Speelt leeftijd een rol bij donatie?
    Leeftijd is minder belangrijk bij orgaan- en weefseldonatie. Donatie kan vanaf de geboorte tot op hoge leeftijd. Bij elk orgaan of weefsel kijkt een arts of het nog goed is. Huiddonatie kan pas vanaf 20 jaar. Het hart van iemand van 80 jaar is vaak niet meer geschikt voor donatie, maar die persoon kan dan misschien nog wel de nieren doneren.
  1. Ben ik wel dood als ik donor ben?
    Ja zeker. Organen en weefsels worden pas uitgenomen als artsen 100% zeker zijn dat iemand is overleden. Het vaststellen van de dood gebeurt volgens strenge regels. En gebeurt door meerdere artsen.
  1. Kan iedereen donor zijn?
    Nee, niet iedereen kan na overlijden organen of weefsels afstaan. Een arts bekijkt of de organen of weefsels geschikt zijn voor donatie.
    Als u een ziekte hebt of hebt gehad, dan kan het zijn dat sommige organen niet meer geschikt voor transplantatie. Maar andere organen en weefsels zijn dat misschien nog wel. U kunt u dus wel met een ‘Ja’ registreren in het Donorregister.
  1. Kunnen mijn partner en familie donatie nog tegenhouden?
    Nee, uw familie kan uw keuze niet zomaar veranderen. De arts houdt zich bijna altijd aan uw keuze in het Donorregister. Dat is wat u zelf wilde. Alleen als uw nabestaanden kunnen aantonen dat u echt geen donor wilde zijn, kan een arts soms iets anders besluiten.
  1. Waarom zou ik donor worden?
    Met uw organen kunt u na uw dood het leven van andere mensen redden. Zij kunnen blijven leven met een gedoneerd orgaan, zoals een nier, longen of een lever. En mensen met oogproblemen kunnen soms weer zien dankzij oogweefsel van een donor.

Meer vragen over de donorwet

Op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting staan meer vragen en antwoorden over orgaan- en weefseldonatie en de nieuwe wet. Ga naar Belangrijke vragen en antwoorden over orgaan- en weefseldonatie.  

Bron: Nederlandse Transplantatie Stichting