Dokter Margriet: Zonneklaar?

Gepubliceerd op 12 juli 2018

Terwijl ik deze column schrijf, stijgt het kwik. Dat betekent dat de zomer aanbreekt. Nu hoop ik dat u tijdens het lezen van deze column geniet van strakblauwe luchten en vrolijk kwetterende vogels. De zomer heeft immers bij de meeste mensen een positief effect op hun gemoedstoestand en brengt menigeen in een goed humeur.

En als het weer in Nederland dan toch iets te wisselvallig blijkt, hebben sommigen van u misschien het geluk om de zon op te kunnen zoeken tijdens een mooie vakantiereis.

Voor iedere Nederlander gelden de veel gehoorde adviezen om in de middag niet te veel in de zon te zitten en de huid met een hoge factor zonnebrand in te smeren. Voor transplantatiepatiënten zijn deze adviezen nog eens extra belangrijk. Zij hebben namelijk een verhoogd risico op huidkanker.

Dit gaat voor niertransplantatiepatiënten weliswaar minder op dan voor bijvoorbeeld hart- of longtransplantatiepatiënten, maar het risico kan nog altijd tot wel 65 keer zo hoog zijn. Dit blijkt uit diverse studies van buitenlandse onderzoekers. Het is daarom dus niet zo gek dat nefrologen en verpleegkundigen bij getransplanteerde patiënten hier zo op blijven hameren.

Dwingend (reis)advies voor transplantatiepatiënten

En ook ik hamer, zo liet een patiënt onlangs doorschemeren. Zodra zijn echtgenote mijn naam thuis noemt, weet hij dat hij zich moet insmeren met zonnebrand of in ieder geval de fles in de fietstas moet stoppen. Ik had volgens hem vrij ernstig gekeken toen ik tijdens een controle wees op het belang van huidbescherming.

En ik vind het ook oprecht belangrijk! Want als wij willen nastreven dat een transplantaat zo lang mogelijk meegaat en patiënten het leven van de zonnige kant blijven zien, dan is ook goed insmeren van levensbelang. En hoewel het dan een cliché mag zijn, het is wel waar: voorkomen is beter dan genezen.

Dus voorkom blootstelling aan felle zon, blijf goed smeren of bedek u met kleding. En realiseer u dat schade door zonnestraling zich in de loop van de tijd opstapelt. Dus hoe eerder u, ook lang voor uw transplantatie, begint met beschermende maatregelen tegen de zon, hoe beter. Ik wens u een mooie zomer!

Margriet de Jong is internist-nefroloog bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Daarnaast doet ze onderzoek naar nieuwe medicatie bij transplantatiepatiënten.

In ons ledenblad Wisselwerking schrijft ze elke 2 maanden een column: Dokter Margriet.