Donatie uitgesteld

Gepubliceerd op 24 maart 2020

Ellen wil haar nier geven aan haar man, zijn nieren werken voor nog maar 14%. De transplantatie stond ingeroosterd voor eind van deze maand. Maar als gevolg van de uitbraak van corona is de ingreep voorlopig tot nader order afgeblazen.

‘Dit heeft met de anti-afstotingsmedicijnen te maken die mijn man Jasper na de transplantatie nodig heeft’, legt Ellen uit. ‘Die verlagen je afweer en daardoor ben je eerder vatbaar voor corona. Volgens de artsen is het daarom beter de transplantatie uit te stellen totdat de corona-uitbraak onder controle is.

Ze vinden de conditie van Jasper niet zo slecht dat een transplantatie nu per se moet doorgaan. Hij werkt ook nog gewoon. Maar misschien lukt hem dat omdat hij een echte doorzetter is. Ondanks zijn ziekte blijft hij heel actief.’

Geen zielige vogeltjes

‘We zijn net samen naar het tuincentrum gefietst om bloemzaadjes te halen: het is mooi weer, vanmiddag willen we in de tuin werken. Nu onze operaties niet doorgaan, zitten we niet als zielige vogeltjes op de bank.

Maar ja… je kunt je nog zo positief opstellen, de onzekerheid is wel vervelend. Zo hoeft Jasper nu nog niet te dialyseren, maar hoe moet dat verder als de coronacrisis heel lang blijft voortduren?’