Even bellen over… corona

Gepubliceerd op 17 maart 2020

Marco werkt ruim 20 jaar als ambulancehulpverlener in het oosten van het land. Hij is nierpatiënt en kreeg in 2016 een nier van zijn zus. Hoe kijkt hij aan tegen de uitbraak van corona? We bellen hem na 1 van zijn diensten.

Marco laat zich niet van de wijs brengen door de vele berichten over het coronavirus. Zijn werk gaat gewoon door. ‘In de zorg werken wij dagelijks met virussen. Heeft iemand symptomen van corona, dan geven we direct een mondkapje en sluiten daarmee de besmettingshaard. Bij vooraf bewezen besmettingsgevaar ga ik er zelf niet heen. Dat heb ik zo afgesproken met mijn collega’s, leidinggevende en ook de meldkamer weet het. Ik loop er als nierpatiënt dus niet voor weg, maar ik zoek het ook niet op. Ik ga zuinig met mijn nieuwe nier om.’   

Geen doodvonnis

‘Corona is niet gelijk een doodvonnis,’ zegt Marco. ‘Ouderen en zieken kúnnen er aan overlijden, maar dat kan ook bij een reguliere griepepidemie die in de wintermaanden rondwaart.’

Hij benadrukt: ‘Met of zonder corona, een nierpatiënt moet alert blijven op persoonlijke hygiëne. Je weerstand is nu eenmaal lager dan bij een gezond iemand.’ Marco sluit zich aan bij de adviezen voor nierpatiënten op deze site: Wat moeten nierpatiënten doen nu het coronavirus zich ook in Nederland verspreidt? 

‘Ga niet mee in de onrust en paniek die langzamerhand ontstaat’, vult hij aan. Tegelijk erkent hij dat de angst bij veel nierpatiënten en anderen met een verzwakte afweer heel diep zit. Dus oppert hij: ‘Aanvullend advies vragen bij je huisarts of nefroloog kan wellicht helpen?’

Reageren?

Marco blijft positief en vol vertrouwen. U ook? Hoe gaat u om met de ontwikkelingen rond het coronavirus? U kunt ervaringen, tips en reacties delen via redactie@nvn.nl. Een aantal reacties plaatsen wij in ons ledenblad Wisselwerking.

Laatste ontwikkelingen

De ontwikkelingen rondom het coronavirus gaan snel. Zo ook bij Marco. Na plaatsing van dit interview, nam hij nog even contact met ons op:

'Er is inmiddels wat veranderd: net als een groot deel van de Nederlanders, blijf ik nu ook thuis van mijn werk.

Dit is besloten in overleg met mijn internist en werkgever na de nieuwste richtlijnen van het RIVM. Mijn situatie is nogal uitzonderlijk omdat ik hulpverlener ben, maar ook behoor tot de groep met verhoogd risico.

Het is een heel dubbel gevoel maar goede gezondheid staat boven alles!'