Extra herhaalprik tegen coronavirus voor sommige nierpatiënten


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 13 april 2023

In het voorjaar van 2023 komt er geen landelijke ronde herhaalprikken tegen het coronavirus. Maar sommige nierpatiënten hebben een hoog risico om erg ziek te worden van COVID-19. In dat geval is een herhaalprik wel wenselijk. Daarom is het voor sommige nierpatiënten mogelijk een extra herhaalprik te halen. De nefroloog bepaalt of je als nierpatiënt hiervoor in aanmerking komt.

Mensen met een ernstig verminderde afweer hebben een extra risico om erg ziek te worden van COVID-19. Ook zijn zij door de verminderde afweer minder goed beschermd na COVID-19 vaccinaties. Voor een deel van deze groep mensen helpt een herhaalprik om bescherming tegen COVID-19 tijdelijk weer te verbeteren.

Welke nierpatiënten komen in aanmerking voor een extra herhaalprik?

De nefroloog bepaalt of je als nierpatiënt een extra herhaalprik kunt krijgen, en wanneer je die kunt halen. De volgende nierpatiënten komen in aanmerking voor een extra herhaalprik:

  • patiënten die op de wachtlijst staan voor een niertransplantatie;
  • patiënten die een geplande niertransplantatie hebben met levende donor;
  • patiënten die gaan starten met afweeronderdrukkende medicijnen (als hier genoeg tijd voor is).

Verder heeft de arts ruimte om te kijken naar jouw persoonlijke situatie. De arts kijkt vooral of je een verhoogd risico hebt om ernstig ziek te worden van COVID-19. Ook houdt de arts er rekening mee dat er 3 maanden tijd zit tussen de herhaalprik en een vorige vaccinatie of besmetting met coronavirus.

Afspraak maken voor herhaalprik

Als je in aanmerking komt voor een extra herhaalprik, dan krijg je een verwijsbrief van de arts. Die neem je mee naar de GGD-locatie waar je de herhaalprik haalt. Via het telefoonnummer van de GGD kun je een afspraak maken. Soms kun je ook zonder afspraak terecht. In de verwijsbrief staat meer informatie hierover.

Mogelijk extra vaccinatieronde najaar 2023

Naast deze optie voor een extra herhaalprik, volgt er mogelijk in het najaar van 2023 een algemene vaccinatieronde. Hierover is nog geen besluit genomen.

Lees ook