Florinda bedankt haar ‘zorgheld’ Annelien


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 09 maart 2023

Voor nierpatiënt Florinda is World Kidney Day het moment om eens stil te staan bij de zorgverleners die dag en nacht klaar staan voor hun patiënten. Zij vertelt hier hoe belangrijk verpleegkundige Annelien voor haar is.

‘Op deze World Kidney Day wil ik Annelien Schulp, specialistisch verpleegkundige van de poli nefrologie in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, bedanken: op belangrijke momenten is zij er voor mij.

2009. Mijn donornier dreigt het te begeven en ik ben opgeroepen voor een nieuwe transplantatie met de nier van een overleden donor. Annelien staat klaar om mij op te vangen. Ik ontmoette haar al in 2006, tijdens mijn eerste niertransplantatie, maar ik kan me hier weinig van herinneren. Nu is ze een rustpunt en dat is een enorme opluchting in de chaos van het moment. Ze is er simpelweg voor mij.
En waar hoor je nog dat een verpleegkundige haar dienst ruilt voor een patiënt? Annelien doet dit voor mij. Ze kijkt de volgende ochtend al even om het hoekje hoe ik erbij lig. In de avonden kijken we samen de soap GTST onder het genot van de koekjes die mijn oma heeft meegebracht. De dagen in het ziekenhuis duren lang, maar Annelien tovert vaak een lach op mijn gezicht. Ik kijk steeds uit naar haar komst.

Een aantal jaren later heb ik Annelien aan de telefoon. Ik breng hakkelend uit dat ik echt Verpleegkunde wil gaan studeren. Zelfs, terwijl anderen mij dit afraden, omdat het lichamelijk te zwaar zou zijn naast mijn nierproblemen. Punt van zorg is verder dat ik sneller bacteriën en virussen oppik dan gebruikelijk: dit heeft met de afweeronderdrukkende medicatie te maken die nodig is om te voorkomen dat mijn donornier afstoot. Annelien stelt mij gerust en houdt ruggespraak met mijn nefroloog. Die geeft aan dat hij erachter staat dat ik voor Verpleegkunde kies: in de zorg bestaan immers volop middelen die goed beschermen tegen bacteriën en ziekten, je leert er ook alles over hygiënisch handelen. Het startsein is daarmee binnen. Ik wil en zal de opvolger worden van Annelien. Ook ik wil verpleegkundig specialist nefrologie worden. En dan net zoveel persoonlijke aandacht hebben voor patiënten als zij.

Annelien en ik houden nu nog steeds contact voor een kop koffie of een update via de mail. Zij is een rode draad in mijn leven als nierpatiënt.’   

Heb jij een zorgheld? Laat het ons weten!

Welke zorgprofessional krijgt van jou de titel Zorgheld? En waarom? Stuur je bericht naar redactie@nvn.nl o.v.v. ‘Zorgheld’.

 

Lees ook

World Kidney Day: Zorg goed voor je nieren!