Frans aan de kook: Arabische tajine met veel kruiden

Gepubliceerd op 04 juli 2019

Tijd voor een vegetarisch, zoutarm recept. Gevonden op www.culy.nl en afkomstig uit het kookboek Easy Vegan 2. Lekkere Noord-Afrikaanse smaken en veel groenten, altijd goed dus.

De naam van het gerecht suggereert dat je het moet maken in een tajine. Dat is natuurlijk prima, maar gewoon in een hapjespan kan ook.

Het zou een gerecht voor 2 personen moeten zijn, maar ik weet inmiddels uit ervaring dat je er met gemak met 4 personen van kunt genieten.

De ras-el-hanout zit bij de zoutloze kruidenmixen die sterrenkok Jonnie Boer via Albert Heijn te koop aanbiedt. Je kunt dit kruidenmengsel ook bij een Marokkaanse winkel halen.

Voor 2 tot 4 personen hebt u nodig

  • 1 flespompoen
  • 2 eetlepels olijfolie, om in te bakken
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels gewelde blanke rozijnen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel ras-el-hanout (Marokkaans kruidenmengsel)
  • 200 gr parelcouscous
  • 400 gr kikkererwten, uit blik of pot, uitgelekt (het zoutgehalte van dit gerecht wordt bijna nihil wanneer u kikkererwten gebruikt die niet uit een blik of pot komen en die u zelf in water laat wellen)

Voor de topping

  • geroosterd sesamzaad
  • gekrulde peterselie
  • amandelen

Bereiden

  • Verwijder de schil en de pitten van de pompoen en snijd deze in kleine stukjes.
  • Verwarm de olie in een tajine(of hapjespan). Pel de uien en fruit deze samen met de geperste knoflook gedurende 2 minuten.
  • Voeg vervolgens de pompoen, rozijnen, kaneel en ras-el-hanout toe. Roer alles goed door elkaar en laat dit nog 4 minuten doorbakken.
  • Giet er 750 ml water bij enbreng dat aan de kook.
  • Zet het vuur laag, leg het deksel op de tajine en laat het gerecht ongeveer 25 minuten zachtjes stoven. Tussendoor geregeld even roeren.
  • Bereid intussen de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking en rooster het sesamzaad in 2 minuten goudbruin.
  • Roer de kikkererwten door de inhoud van de tajine en stoof dit mengsel dan nog eens 10 minuten op een laag vuur.
  • Schep tot slot de couscous erdoor.
  • Giet zo nodig het teveel aan vocht af.
  • Serveren met de peterselie, het sesamzaad en de amandelen.

Bevat per persoon

  • Eiwit: 15 g
  • Zout: 0,51 g
  • Kalium: 620 mg
  • Fosfaat: 230 mg

De vermelde voedingswaarden zijn per persoon. De topping is niet meegenomen in de berekening.

Berekening van voedingswaarden: Monique Hoogerwerf (diëtist Meander Medisch Centrum/Antonius Ziekenhuis)

Foto: Nico van Velden

Frans is amateurkok en redacteur van ons ledenblad Wisselwerking. Hij kookt elke 2 maanden een zoutarm gerecht voor ons. 

Bekijk al zijn recepten: Frans aan de kook.