Frans aan de kook: Kalkoenrolletjes met ricotta

Gepubliceerd op 29 juni 2017

Wisselwerking-redacteur en amateurkok Frans Vendel maakt deze maand kalkoenrolletjes met ricotta voor ons klaar, een recept van de diëtisten van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.

‘Het maken van de kalkoenrolletjes vergt enige handigheid. Maar dan heb je wel iets erg lekkers op je bord. Het helpt overigens als de kalkoenschnitzel niet te smal is. Tijdens het bakken zal er wat van het ricottamengsel uitlopen. Geen probleem, gewoon lekker meebakken. Erg lekker is de citroensmaak in de spaghetti/courgette. Iets meer citroensap dan het recept aangeeft, mag best.

Ik vind dat een maaltijd altijd lekkerder wordt, als die er ook appetijtelijk uitziet. Dat is met dit recept een beetje een probleem. Volkoren spaghetti mag dan gezond zijn, het ziet er zonder toevoegingen niet zo aantrekkelijk uit. Ik zou er alleen daarom al geroosterde kerstomaatjes bij serveren.

Er zit erg weinig zout in deze maaltijd. Daarom zou ik ook een klein beetje Parmezaanse kaas op de broccoli doen. Wordt het nog lekkerder.’


Kalkoenrolletje met ricotta

Recept voor 4 personen

Ingrediënten

4 zongedroogde tomaten
3 grote zwarte olijven
25 gram verse basilicum
100 gram ricotta (te koop in bakje a 250 gram)
versgemalen 4-seizoenen peper
4 kalkoenschnitzels (a 75 gram)
huishoudfolie
4 cocktailprikkers
3 eetlepels olijfolie
1 stevige courgette (a 150 gram)
200 gram (volkoren) spaghetti of tagliatelle (niet vlugkokende!)
1 kruidenbuiltje voor kippenbouillon (Honig)
400 gram broccoli in roosjes
½ citroen: sap en geraspte citroenschil

Bereiden

  • Snijd de zongedroogde tomaten fijn, de olijven in dunne ringetjes, de basilicum in reepjes. Roer de fijngesneden tomaten, olijven en 1 eetlepel van de basilicum door de ricotta. Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Leg huishoudfolie op een snijplank en leg de 4 kalkoenschnitzels daarop. Leg er een nieuwe laag huishoudfolie overheen en rol ze met een deegroller wat groter en dunner. Verwijder de huishoudfolie en leg in het midden van elke schnitzel een ruime eetlepel ricottamengsel. Rol de schnitzels op en zet goed vast met een cocktailprikker (of keukengaren).
  • Verhit in een braadpan 2 eetlepels olijfolie en bak de schnitzels in ca. 15-20 minuten langzaam gaar. Keer de rolletjes regelmatig voorzichtig om, leg tussendoor het deksel half op de pan.
  • Was de courgette, halveer 2 keer in de lengte en schaaf in dunne linten. Breng in een grote  pan ruim water aan de kook. Voeg de spaghetti toe en voeg de courgettelinten toe als de spaghetti in het water is gezakt. Hang het kruidenbuiltje erbij. Kook ca. 7-8 minuten (test op gaarheid). Giet af, voeg een eetlepel olijfolie en het sap van de halve citroen toe. Bestrooi naar smaak met geraspte citroenschil en de rest van de basilicum.
  • Kook ondertussen de broccoliroosjes in een andere pan in ca 10 minuten gaar.
  • Serveer de rolletjes met de courgette-pasta en broccoliroosjes.

Bevat per persoon

Eiwit 33 gram
Natrium 334 mg / zout 0,88 gram
Kalium 1235 mg
Fosfaat 450 mg
Koolhydraten 45 gram

Meer recepten?

Ga naar www.nieren.nl/recepten voor meer zoutarme recepten.