Frans aan de kook: pasta met zalm en venkel

Gepubliceerd op 31 juli 2017

Vandaag staat er pasta met zalm en venkel op het menu, een recept van de diëtisten van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Frans Vendel, Wisselwerking-redacteur en amateurkok, maakt het gerecht voor ons klaar.

Frans over het recept: ‘Vis en venkel, een ideale combinatie. Ook in dit gerecht. De geroosterde pompoenpitten zijn er overheerlijk bij. Wees er niet te zuinig mee. Ik gebruikte de dubbele hoeveelheid.'

Een paar tips van Frans in aanvulling op het recept.

  • Blancheer de venkel van tevoren kort. Dan is die wat minder hard.
  • De rucola wordt volgens het recept door de pasta gemengd, beter vind ik het om de pasta op een bedje van rucola te leggen.
  • Doe er een paar kerstomaatjes bij. Kort (5 minuten) bakken is het lekkerst. En een beetje peper erbij.

Pasta met zalm en venkel

4 personen

Ingrediënten

350 gram volkoren penne
40 gram pompoenpitten
1 rode ui
2 teentjes knoflook
250 gram zalmfilet
1 venkel (ca. 400 gram, ongesneden)
4 theelepels tijm
2 eetlepels olijfolie
200 ml kookroom
(versgemalen) peper
75 gram rucola sla (klein zakje)
50 gram geraspte kaas met minder zout

Bereiden

  • Kook de volkoren penne volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Verhit een wok of hapjespan met deksel op hoog vuur en rooster de pompoenpitten, zonder olie, tot deze beginnen te poffen. Haal uit de pan en bewaar apart.
  • Snipper de rode ui en snijd of pers de knoflook fijn. Verwijder de huid van de zalm en snijd in blokjes. Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd in blokjes.
  • Verhit de olijfolie in de wok of hapjespan met deksel en fruit de ui en knoflook 2 minuten op laag vuur. Voeg de zalm, venkel, tijm, peper en 2 el water per persoon toe en bak, afgedekt, 10 minuten.
  • Voeg de kookroom en de volkoren penne aan de wok of hapjespan toe en verhit nog ca. 5 minuten. Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Schep de rucola door de pasta. Verdeel de pasta over de borden en garneer met geraspte kaas en pompoenpitten.

Bevat per persoon

Eiwit: 34 g
Zout: 0,45 g (182 mg natrium) 
Kalium: 1250 mg
Fosfaat: 780 mg
Koolhydraten: 64 gram

Meer recepten?

Ga naar www.nieren.nl/recepten voor meer zoutarme recepten.