Frans aan de kook: Toetjestaart


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 07 februari 2019

Ik ben eigenlijk geen taartenbakker en heb voor dit recept uit het kookboek Hartstikke Mediterraan (van Annemieke en Janine Jansen) de hulp van mijn echtgenote Ellen ingeroepen. Achteraf, moet ik toegeven, was dat niet echt nodig, want het recept is eigenlijk redelijk eenvoudig.

Het resultaat is een heerlijk frisse taart. Vooral de smaakcombinatie bosbessen, lemon curd en mango doet het erg goed. De taart zelf is niet zoet, de glazuurlaag daarentegen wel. Die bevat veel suiker.

Tot slot een paar tips. Als u geen vers fruit in huis hebt, kunt u ook diepvriesfruit nemen. Daarbij doet u er goed aan een eetlepel bloem over de (diepgevroren) bosbessen te doen. Dan zakken ze niet naar de bodem.

Het is dan ook aan te raden een wat langere baktijd te nemen (circa 10 minuten extra). Het is sowieso goed om niet blind af te gaan op voorgeschreven bakduur. Altijd even nagaan of de taart echt gaar is. Elke oven is namelijk anders.

Variaties op deze taart zijn goed mogelijk. Ik stel me zo voor dat deze bijvoorbeeld ook heerlijk met frambozen is.

U hebt nodig

  • 75 gr olie
  • 50 gr basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 200 gr bloem
  • 12 gr bakpoeder
  • snufje zout
  • 200 gr Griekse yoghurt (5%)
  • 200 gr bosbessen

Voor het glazuur:

  • 100 gr poedersuiker
  • 100 gr mango
  • sap van een halve limoen
  • 150 gr lemon curd (zelfgemaakt of uit een pot)

Bereiden

  • Verhit de oven tot 150 graden Celsius.
  • Gebruik de keukenmachine. Hebt u die niet, dan wordt het klutsen of mixen. Veel werk is het trouwens niet. Begin met het goed mengen van de olie en de basterdsuiker.
  • Doe er de eieren stuk voor stuk bij, terwijl de machine draait of terwijl u klutst of mixt. Voeg dan de bloem, het bakpoeder en eventueel een miniem beetje zout toe. Vervolgens gaat er de yoghurt bij.
  • Schep er daarna de bosbessen door. Dit laatste natuurlijk niet meer als de machine draait: de bessen moeten heel blijven.
  • Kwast een taart- of springvorm van 19 centimeter doorsnee in met olie en doe er het beslag in.
  • Zet de vorm in het midden van de oven en bak het beslag in 3 kwartier gaar.
  • Maak ondertussen het glazuur. Meng de poedersuiker met de mango (met de staafmixer gepureerd en daarna gezeefd) en het limoensap. Zet het glazuur een uur in de koelkast.
  • Laat de gebakken taart even afkoelen en haal hem uit de vorm. Snijd hem 2 maal horizontaal door met een groot mes. Dat levert dus 3 platte schijven op. Bestrijk de onderste 2 met lemon curd. Stapel de lagen op elkaar en bestrijk de bovenste met het glazuur.

Bevat per persoon

De vermelde voedingswaarden gelden per taartpunt, ervan uitgaande dat u de taart in 8 punten verdeelt.

Eiwit: 5 g
Natrium: 143 mg
Kalium: 58 mg
Fosfaat: 42 mg
Kcal: 169

Berekening van voedingswaarden: Monique Hoogerwerf (diëtist Meander Medisch Centrum/Antonius Ziekenhuis)
Foto: Janine Jansen

Frans is amateurkok en redacteur van ons ledenblad Wisselwerking. Hij kookt elke 2 maanden een zoutarm gerecht voor ons. 

Bekijk al zijn recepten: Aan de kook.