Gratis corona-zelftesten ook voor transplantatiepatiënten?


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 21 september 2021

In het coronawebinar van 24 augustus kwam het aan de orde: gratis corona-zelftesten voor kwetsbare patiënten. Een van de panelleden dacht dat ook mensen met een niertransplantatie hieronder vielen, maar helaas bleek dat niet zo te zijn. De regionale nierpatiëntenvereniging Radboud onderzocht hoe het zit met de gratis zelftesten en wat er misschien wél mogelijk is.

Nu de wereld weer open gaat voelen mensen zonder antistoffen tegen corona zich extra kwetsbaar. Veel van hen vragen hun bezoek een zelftest te doen voordat ze bij hen langskomen. De overheid biedt bepaalde patiëntgroepen deze testen gratis aan.

Wie krijgen er gratis zelftesten?

Op dit moment komen deze patiëntgroepen in aanmerking voor 25 gratis testen per maand:

  • Kinderen van 0 tot 12 jaar met een kwetsbare gezondheid. Door hun leeftijd krijgen zij geen vaccin.
  • Mensen van 12 jaar of ouder, die op advies van hun arts geen vaccin mogen krijgen. Dit kan zijn omdat ze een specifieke, zeldzame ziekte of combinatie van ziekten hebben of na een behandeling.

Wat kun je doen?

De gratis zelftesten worden verstrekt aan mensen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden. Nu uit het RECOVAC-onderzoek blijkt dat veel transplantatiepatiënten na vaccinatie onvoldoende antistoffen hebben aangemaakt, zijn apothekers mogelijk bereid om ook aan hen gratis zelftests te verstrekken. Dit geldt uiteraard alleen voor mensen die met de brief van het RECOVAC-onderzoek kunnen aantonen dat de vaccinatie geen bescherming heeft geboden.

Ben jij transplantiepatiënt en heb je geen antistoffen tegen corona? Dan kun je proberen gratis zelftesten krijgen. Neem contact op met je apotheek en vraag of ze je op basis van de onderzoeksresultaten uit het RECOVAC-onderzoek testen willen aanbieden. Je kunt ze daarbij verwijzen naar de instructies van de Rijkoverheid.

Lukt het niet, meld het ons

Mogelijk zal niet iedere apotheker de gratis testen geven. Graag horen wij wat je ervaringen zijn. Dit kan door een mailtje te sturen naar info@nvn.nl met ‘Gratis zelftest’ in de onderwerpzin. Mocht daar aanleiding toe zijn, dan kunnen wij met de reacties nieuwe acties ondernemen.