Helpen vitamines D en K aderverkalking te voorkomen?

Gepubliceerd op 19 oktober 2018

Hanne van Ballegooijen (Amsterdam UMC) doet onderzoek naar het gebruik van vitamine D en vitamine K voor de preventie van aderverkalking om daarmee in de toekomst hart- en vaatziekten te voorkomen. Eerste bevindingen laten zien dat een vitamine D- en K-tekort in het bloed veel voorkomt bij transplantatiepatiënten. Dit tekort is gerelateerd aan een hoog sterfterisico en afstoting van de donornier.

Deze bevindingen vragen om vervolgonderzoek en de mogelijkheid om vitamine D- en K-supplementen te combineren en zo het risico op hart- en vaatziekten te verminderen voor nierpatiënten.

Help ons nieuwe behandelingen te ontwikkelen

Wij horen graag hoe ervaringsdeskundigen tegen nieuwe interventies en behandelingsmogelijkheden aankijken en specifiek over voedingssupplementen met vitamine D en vitamine K. Wat is de juiste tijd om te starten? Wat is een acceptabele hoeveelheid medicijnen/supplementen? En wat kan u over de streep trekken om mee te doen met wetenschappelijk onderzoek? Antwoorden op deze vragen helpen de onderzoeker voor de uitvoer van toekomstig onderzoek.

Praat u mee?

Hanne van Ballegooijen gaat graag op donderdag 1 november met u in gesprek tijdens een groepsbijeenkomst.

Zij zoekt ervaringsdeskundigen met verminderde nierfunctie (eGFR 30-60 ml/min, CKD 2-4) om mee te praten over toekomstig onderzoek naar het gebruik van vitamine D en K ter preventie van aderverkalking.

Het gaat om:

  • Een groepsgesprek van ongeveer 2 uur.
  • Op donderdag 1 november: middag of avond (tijdstip in overleg).
  • In Bussum of Utrecht (Reiskosten worden uiteraard vergoed).

Aanmelden of meer informatie?

Wilt u meedoen? Of ontvangt u graag meer informatie? Stuur dan een e-mail naar Wanda Konijn, konijn@nvn.nl