Het coronavirus bij nierpatiënten, wat doet de NVN voor u?


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 18 februari 2021

Corona brengt naast zware maatregelen en beperkingen, ook veel onrust en onzekerheid met zich mee. De NVN krijgt veel vragen en berichten van nierpatiënten. Bijvoorbeeld over tegenstrijdigheid in de berichtgeving, of de behoefte aan meer specifieke informatie voor mensen met een nierziekte.

De NVN draait dan ook op volle toeren om zoveel mogelijk vinger aan de pols en overzicht te houden, u te informeren over de laatste stand van zaken en waar het kan uw belangen voor het voetlicht te  brengen.

Dat doen we niet alleen. We werken samen met het nefrologisch veld: nieren.nl, de Nierstichting, nefrologen van de UMC’s. We weten elkaar te vinden en leveren onze bijdrage om te zorgen voor eenduidige informatie, antwoord op uw vragen en aandacht voor uw belangen.

Nieuws

Volg de website van de NVN voor actuele nieuwsberichten over corona: www.nvn.nl/nieuws/

Belangenbehartiging

De NVN komt op voor de belangen van nierpatiënten, bijvoorbeeld bij de overheid, het RIVM of andere instanties. Daarin trekken wij op met de Nierstichting, de Nederlandse Federatie voor Nefrologie (NFN), Nefrovisie, etc.

Zo hebben wij gezamenlijk de Gezondheidsraad gevraagd de dialyse- en transplantatiepatiënten als aparte patiëntgroep te beschouwen, die met voorrang gevaccineerd zou moeten worden én een mRNA-vaccin zou moeten krijgen. Daarin heeft de gezondheidsraad ons advies overgenomen. De minister beraadt zich er nu op:

Advies en informatie

Wij zijn continu in gesprek met de partijen in het nefrologisch veld:het coördinatieteam nefrologie, het vaccinatie-expertteam en met hen samen met RIVM, VWS, Gezondheidsraad, de Patiëntenfederatie Nederland en Ieder(in).

We baseren ons op de informatie en adviezen die hier worden opgesteld. Zoals het vaccinatie-advies. En we brengen de vragen en berichten in die we zelf van mensen met een nierziekte ontvangen.

Persoonlijke verhalen

In ons tijdschrift Wisselwerking verschijnen artikelen voor en door nierpatiënten. Zij vertellen hoe hun leven is veranderd door corona. Lees bijvoorbeeld:

Columns en podcast

Praktische tips

Nieuwsbericht NVN.nl: Omgaan met angst in tijden van crisis
Nieuwsbericht NVN.nl: Weerstand verhogen

Kent u ons tijdschrift Wisselwerking niet en wilt u meer lezen? Vraag dan een gratis proefnummer aan via tijdschrift wisselwerking. 

Nieren.nl

Vragen die bij NVN en/of nieren.nl binnenkomen, worden voorgelegd en besproken door de professionals van het coördinatieteam/vaccinatieteam en verwerkt in de coronadossiers op nieren.nl. Daar vindt u de actuele informatie. Kijk voor de dossiers en de veelgestelde vragen op nieren.nl. Ook vindt u daar blogs en gespreksgroepen over corona.

Vragen?

Hebt u een vraag en vindt u de informatie niet op nieren.nl? Dan kunt u bellen met de infolijn: 0800 - 388 0000 (op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur). Mailen kan ook: InfoNierziekten@nierstichting.nl.

Webinars

Ledenpost NVN

NVN-leden krijgen minimaal elk kwartaal een digitale ledenpost met daarin belangrijk nieuws en informatie vanuit de vereniging. De corona-informatie uit de laatste Ledenpost vindt u ook hier:


Algemene adviezen vaccinatie voor nierpatiënten in het kort:

  • Laat jevaccineren!
  • Meld je vaccinatie bij je behandelend specialist: geef de vaccinatiedatum door en de naam van het vaccin.
  • Heb je corona? Je hoeft alleen contact op te nemen met je nefroloog als je erge klachten hebt, zoals koorts of kortademigheid. Natuurlijk mag je bij twijfel ook altijd contact opnemen.

Vanuit de overheid zijn er sinds maart 2023 geen adviezen meer. Laatste specifieke corona-adviezen vervallen, maar gebruik je gezonde verstand bij luchtwegklachten  


Ontmoeting

Naast digitale ontmoeting op nieren.nl, kunt u via de Facebookgroep ‘Nieuwe mensen ontmoeten, juist nu” ook in contact komen met anderen om samen iets leuks te ondernemen.

Wens of idee?

Heb je een wens of idee waarmee we mensen met een nierziekte in deze coronatijd kunnen ondersteunen, neem dan gerust contact met ons op: info@nvn.nl.

Volg www.nvn.nl/nieuws/ voor actuele nieuwsberichten over corona.

Kijk op nieren.nl voor uitgebreide informatie over het coronavirus: