Het festivalseizoen is begonnen

Gepubliceerd op 03 juli 2018

Iets eten bij een foodtruck, bandjes kijken, losgaan op muziek. In de zomer kun je in Nederland van het ene naar het andere festival. Van megagroot tot intiem en klein.

Liefst wil je zorgeloos genieten en niet geconfronteerd worden met je nierproblemen. Maar soms kun je niet om die problemen heen. Daarom tips en tricks voor festivalgangers met nierschade.

Omgaan met alcohol?

Wisselwerking-redacteur Anniek Scholten: ‘Mijn arts zei ooit tegen mij: Wij hebben er niet voor gezorgd dat je een nieuwe nier krijgt om vervolgens alles te moeten laten (of iets in die trant). Hij wilde maar zeggen dat hij ook wel snapt dat je bijvoorbeeld in je studententijd niet elk feest wilt overslaan en niet elk biertje laat staan.

‘Zelfs mijn arts zegt dat hij ook wel snapt dat je niet
elk biertje laat staan’

Zelf wil ik ook op een festival het liefst zoals ieder ander genieten, inclusief alcoholische drankjes. Ik zeg vaak dat ik liever zo optimaal mogelijk van het leven geniet, dan dat ik 5 jaar langer leef met de rem erop.’ Wisselwerking vroeg meer (jonge) nierpatiënten naar hun mening hierover.

‘Opletten met eten en drinken is belangrijk. Daarover zijn ze het allemaal eens. ‘Te veel alcohol is voor niemand goed, maar een drankje op zijn tijd moet kunnen’, vinden de meesten.

Bescherming tegen de zon

Wie een niertransplantatie heeft ondergaan en anti-afstotingsmedicijnen gebruikt, heeft een verhoogde kans op huidkanker. Een zonverbrande huid kan dus fatale gevolgen hebben. Hieronder tips om je huid te beschermen tegen de zon.

  • Bescherm de huid (ook van handen, oren, lippen en voeten) goed met zonnebrandcreme factor 30 of hoger. Controleer of deze tegen zowel UV A als UV B beschermt.
  • Zorg voor extra bescherming bij intensieve zonnestraling. Die is er als de zon op zijn hoogst staat (bij zomertijd: tussen 11.00 en 14.00 uur), echt heet is het vaak tussen 13.00 en 16.00 uur. Doe bijvoorbeeld een hoed of een zonnebril op of ga dan uit de zon.
  • Let erop vaak te smeren, want door transpiratie en vocht verliest een anti-zonnebrandmiddel snel zijn werking.
  • Prednison maakt de huid dunner. Daardoor kun je sneller verbranden. Bescherm de huid extra goed als je dit middel gebruikt.
  • Meer informatie vind je op www.nieren.nl, www.kwf.nl en www.huidinfo.nl.

Medicijnen en modder

Veel festivals duren 1 dag, maar er zijn ook meerdaagse festivals, zoals Pinkpop, Lowlands en Mysteryland. Veel festivalbezoekers kiezen er dan voor te overnachten in een tentje op of vlakbij het festivalterrein. Hollandse regen verandert zo’n kampeerterrein nogal eens in een modderpoel, dus fijn als je het geluk hebt dat het mooi weer is. Maar hoe houd je in een bloedhete tent je medicijnen goed?

Een koeletui of koelbox kan helpen. Maar let op: voor sommige medicijnen is een koelbox te koel. Kijk in de bijsluiter hoe je je medicijnen het best bewaart. Of vraag het je apotheker.

Plaspas

Sommige nierpatienten moeten vaak plassen en kunnen niet zolang in een rij wachten voor wc’s. ‘Ik loop zelf nog wel eens naar voren en vertel dan tegen een medewerker dat ik niet zo lang kan wachten’, vertelt Anniek. ‘Meestal laten ze me er dan wel door, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen dat prettig vindt omdat je nog wel eens wat boze blikken krijgt van anderen die in de rij staan, haha.’

'Wist je dat je met een medische toiletpas niet in
lange rijen voor de wc’s hoeft te wachten?'

Voor dit soort situaties bestaat een plaspas ofwel een medische toiletpas. De kosten zijn € 15,95 per jaar. Hier staat tegenover dat je nagenoeg nooit wordt geweigerd bij (niet openbare) toiletten en direct meer begrip krijgt voor je situatie zonder inhoudelijk uitleg te hoeven geven over je aandoening. Meer informatie vind je op www.medischetoiletpasnederland.nl

Tattoo zetten?

Op de eerste editie van Pinkpop (1969) traden 11 bands op en dat was genoeg om uitverkocht te raken. Anno nu draaien festivals niet meer alleen om bandjes kijken, je kunt er bijvoorbeeld ook een yogales volgen, eten volgens de laatste foodietrends proeven, naar de bioscoop gaan of een nieuwe tattoo laten zetten.

Dat laatste is sowieso niet aan te raden om in een impulsieve of dronken bui te doen. Bovendien lopen transplantatiepatiënten extra risico’s. De anti-afstotingsmedicijnen verminderen de weerstand tegen infecties. En omdat tatoeages en piercings een verhoogde kans op infecties geven, zijn die dus af te raden. Daarbij zitten in tatoeage-inkt vaak stoffen die schadelijk zijn voor de nieren (bijvoorbeeld cadmium).

Goed alternatief kan een neptatoeage ofwel een plakplaatje zijn. Zo n plaatje blijft tegenwoordig een paar dagen tot een week zitten. Even aanbrengen met water en… je festival-look is compleet.

Snel moe

Wat kan helpen is een dag van tevoren veel rust nemen, alleen naar de highlights gaan of slechts 1 dag van een meerdaags festival bezoeken. Zorg ook dat je een plaid of opblaasbaar kussen bij je hebt, zodat je kunt crashen wanneer nodig.

Meer tips staan in de column Onzichtbaar ziek: Quality time en in de column van Bianka: Uitgaan met een chronische ziekte: ja/nee*.

Wisselwerking wenst je een fijne festivalzomer.

Dit artikel verscheen in Wisselwerking, juni 2018