Hoe zit het met de 3e vaccinatie en de booster voor nierpatiënten?


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to
listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 20 december 2021

Mensen met een ernstige afweerstoornis, zoals niertransplantatiepatiënten, hebben in oktober of november een uitnodiging voor een 3e coronavaccin gehad. Zij komen nu ook in aanmerking voor een boosterprik. Het is van belang om ook deze boosterprik te halen.

Dat kan minimaal 3 maanden na de 3e prik (van de basisserie). Heb je na de 3e prik nog corona gehad, dan kan je de boosterprik 3 maanden na het begin van de ziekte halen.

Wat is het verschil tussen een 3e vaccinatie en een boostervaccinatie?

Voor de meeste mensen bestaat de ‘basisvaccinatie’ uit 1 of 2 vaccinaties. Een 3e vaccinatie kan ervoor zorgen dat mensen die na 2 vaccinaties nog onvoldoende beschermd zijn alsnog een immuunreactie opbouwen. Deze 3e prik is voor deze mensen daarmee onderdeel van de basisvaccinatie.

Dit is anders bij een booster. Een booster is een extra prikkel voor het afweersysteem, een oppepper. Na verloop van tijd neemt de bescherming van vaccins namelijk iets af. De booster zorgt ervoor dat de bescherming na de basisserie nog een keer verhoogd wordt.

De samenstelling van een 3e prik en van een boosterprik is overigens precies hetzelfde, er wordt hetzelfde vaccin gebruikt.

Tijd tussen 3e vaccinatie en boostervaccinatie

Tussen de 3de vaccinatie en de boostervaccinatie moeten 3 maanden tijd zitten.

Tot wanneer ik kan ik mijn 3e prik halen?

Als je een uitnodiging hebt gekregen van je medisch specialist om een 3e prik te halen bij de GGD, kan kun je hiervoor t/m 30 januari een afspraak maken.

Meer informatie