Hoera, vandaag vieren we de wetenschap!


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 08 oktober 2022

Wetenschap, waar zouden we zijn zonder? Dankzij de wetenschap weten we bijvoorbeeld waarom leefstijl en voeding zo cruciaal zijn voor onze nieren.

Vandaag, 8 oktober is Wetenschapsdag, met webinars over wetenschappelijk onderzoek naar nierziekte, behandeling en leefstijl. Wil jij erbij zijn? Schrijf je dan snel in!

Programma

10.00 uur - Kalium: vriend of vijand bij chronische nierschade

Veel nierpatiënten krijgen van hun nefroloog of diëtist het advies om de kaliuminname te minderen. De vraag is of dat wenselijk is: er zijn aanwijzingen dat juist bij een kaliumrijk dieet de nierfunctie langzamer achteruitgaat. Martin Gritter vertelt in dit webinar over het onderzoek dat wordt gedaan naar kalium. 

Meer lezen of je aanmelden: Kalium: vriend of vijand bij chronische nierschade

 


10.00 uur - Werkt e-health bij vermoeidheid?


Veel nierpatiënten hebben last van chronische vermoeidheid die niet verholpen kan worden met medicatie. Jody Geerts vertelt in dit webinar over de voorlopige effecten van CBM-training bij nierpatiënten. 
Meer lezen of je aanmelden: Werkt e-health bij vermoeidheid?

 


11.15 uur - Wat is prehabilitatie voor transplantatie en waarom is het belangrijk?

Prehabilitatie is een vorm van revalidatie maar dan voorafgaand aan transplantatie. Er wordt gedacht dat als de algehele conditie van patiënten goed is, dit ook leidt tot een sneller herstel na de ingreep. In het onderzoek PreCareTx wordt dit onderzocht.
Meer lezen of je aanmelden: Wat is prehabilitatie voor transplantatie en waarom is het belangrijk?  

 


11.15 uur - In gesprek in de spreekkamer

In de spreekkamer bespreek je met de arts wat op dat moment de status van jouw aandoening is. Maar er zijn meer zaken die voor jou als patiënt belangrijk zijn. Hoe zorg je er nu voor dat daar aandacht voor is? PROMs kunnen daarbij helpen.

Meer lezen of je aanmelden: In gesprek in de spreekkamer

 


13.30 uur - Een geschikte nierdonor via social media?

De wachttijden voor een donornier kunnen lang zijn. Steeds meer patiënten gaan daarom zelf op zoek naar een nierdonor bij leven, onder andere via de (social) media. In dit webinar hoor je hoe nierpatiënten die zoektocht hebben ervaren. 

Meer lezen of je aanmelden: Een geschikte nierdonor via social media?

 


13.30 uur - De kwetsbare nier tijdens operaties en op de IC

Acuut nierfalen (Acute Kidney Injury, AKI) is een levensbedreigende aandoening met een kans van 45% op overlijden. Over acuut nierfalen bestaat weinig kennis en er is nog geen optimale behandeling. Patiënten die acuut nierfalen hebben doorstaan blijven vaak chronische nierpatiënten, die dialyse nodig hebben.

Meer lezen of je aanmelden: De kwetsbare nier tijdens operaties en op de IC

 


13.30 uur - Met diabetesmedicatie de prognose van nierpatiënten verbeteren?

Hoe voorkom je nierfalen, hartfalen en sterfte bij nierpatiënten? In een recent onderzoek onder nierpatiënten met een nog redelijk goede nierfunctie stuitten onderzoekers op een opmerkelijk effect van zogeheten SGLT2-remmers (dapagliflozine).

Meer lezen of je aanmelden: Met diabetesmedicatie de prognose van nierpatiënten verbeteren?

 

Lees ook

Oktober is Maand van de Nieren. Bekijk het programma