In memoriam: NVN-erelid Chel Mertens


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to
listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 26 februari 2019

Chel Mertens was onder andere als bestuurslid en ad interim directeur belangrijk voor onze vereniging. Wij delen hierbij het verdrietige bericht dat hij op 14 februari 2019 is overleden.

Chel werd geboren in Nederlands Indië. Voor D66 vervulde hij diverse partijpolitieke functies en zat hij in de Tweede Kamer. Van 1994 tot 1995 was hij lid van de Eerste Kamer.

Chel was een gepassioneerd belangenbehartiger voor nierpatiënten. Om het tekort aan nierdonoren tegen te gaan, zette hij zich met hart en ziel in voor invoering van ADR (actieve donorregistratie): zelf had hij in 1990 een niertransplantatie ondergaan. Typerend was zijn grote betrokkenheid bij alles wat mensen met nierproblemen raakt en bezighoudt. Hij was NVN-voorzitter in een onrustige tijd waarin organisatorische verbeteringen nodig waren. ‘De actieve, zelfredzame patiënten die het recht claimden om eigenwijs te zijn, maakten de NVN tot een vereniging niet vóór, maar dóór patiënten’, concludeerde hij toen de NVN in 2017 het 40-jarig bestaan vierde.

Niet voor niets werd Chel uitgeroepen tot NVN-erelid. Hij is 80 jaar geworden.

Chel, heel veel dank voor alles wat je voor onze vereniging hebt betekend.

Bestuur en directie NVN

 

Chel Mertens (foto: Remko Scheepens)