Lekker snel klaar recept: Gehakt met vruchten en kerriesaus

Gepubliceerd op 12 oktober 2017

Foto: Remko Scheepens

Wisselwerking-redacteur Frans probeert regelmatig een recept voor ons uit. Deze keer heeft hij van een recept uit zijn jeugd een zoutarme variant gemaakt.

“Mijn moeder zaliger was geen grootse kokkin. Zij hield van eenvoudige recepten die niet teveel tijd vroegen. Zij vond dit recept ooit (in de jaren 80 van de vorige eeuw) in De Volkskrant. De kerriesaus haalde zij uit een pakje en de vruchten kwamen uit blik (cocktailfruit). En zelfs dan was het heerlijk.

Wil je het zoutarm hebben, dan maak je de kerriesaus dus zelf (bijvoorbeeld die uit dit recept. Je kunt natuurlijk ook een traditionele saus maken van bloem, boter en kerriepoeder). Wil je het nog lekkerder hebben, dan gebruik je natuurlijk verse vruchten.”

Ingrediënten 

recept voor 2 personen

250 gram rijst 
300 gram rundergehakt 
fruit, bijv. ananas, mango, banaan, vijgen of ander (sub)tropisch fruit

Voor de kerriesaus:

kleine ui, in blokjes gesneden
½ rode peper, in ringen gesneden, eventueel zonder pitjes
1 theelepel laospoeder
2 ½ theelepel milde kerriepoeder
1 theelepel gemberbolletjes, fijngehakt
1 teentje knoflook
2 ½ theelepel kurkuma
¼  stengel citroengras (sereh)
stukje gember, fijn gesneden
2 eetlepels chilisaus
200 ml. kokosmelk
50 ml. zonnebloemolie
1 limoenblad
15 gram palmsuiker

Bereiding

  • De kerriesaus: Doe alle ingrediënten in een pan en laat het 30 minuten koken.
  • Bereid de rijst op de voorgeschreven wijze.
  • Bak het gehakt tot het rul en knapperig is.
  • Snijd de vruchten in blokjes.
  • Verwijder citroengras en limoenblad uit de kerriesaus en pureer de kerriesaus in een blender.

Dit gerecht bevat per persoon

36 g eiwit
58 g koolhydraten
188 mg natrium
0,47 g zout
1014 mg kalium
442 mg fosfaat

Meer recepten?

Ga naar www.nieren.nl/recepten voor meer zoutarme recepten.