Maagzuurremmers en transplantatie


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 22 oktober 2020

Sommige medicijnen geven een verhoogd risico op een maagzweer. Om die reden krijgen veel niertransplantatiepatiënten een maagzuurremmer voorgeschreven. Helaas heeft dit medicijn ook een schaduwkant. Uit onderzoek van arts-onderzoeker Rianne Douwes en nefroloog Stephan Bakker van het UMCG blijkt dat transplantatiepatiënten die maagzuurremmers gebruiken, een verhoogde kans op overlijden hebben.

Eerder was al ontdekt dat transplantatiepatiënten gemiddeld een lager ijzer- en magnesiumgehalte in hun bloed hebben dan patiënten die geen maagzuurremmers gebruiken. Meer uitgebreide uitleg over de bevindingen van genoemde wetenschappers vind je op www.niernieuws.nl (zoek op maagzuurremmers).

Foutje

In het laatste nummer van ons ledenblad Wisselwerking stond dat meer info over bovenstaand onderzoek te vinden is op nieren.nl. Dit is een foutieve vermelding, de juiste vindplek staat hierboven.

Illustratie: Istockphoto.com