Minister besluit eculizumab in basispakket te houden

Gepubliceerd op 16 mei 2018

Goed nieuws voor aHUS-patiënten: minister Bruins heeft gisteren bekend gemaakt dat het geneesmiddel eculizumab definitief in het basispakket wordt opgenomen. Eerder had zijn voorgangster, minister Schippers al tijdelijk toestemming gegeven voor vergoeding. De minister prijst de maatregelen die artsen en patiënten hebben genomen om de kosten te beperken.

Eculizumab (merknaam Soliris) het enige middel dat helpt bij de nierziekte aHUS. Nadeel is dat het extreem duur is. Opname in het basispakket van de zorgverzekering werd in eerste instantie dan ook afgewezen voor het Zorginstituut Nederland. Er bestaat geen twijfel over de werkzaamheid van het medicijn; wel waren er vragen over de extreem hoge prijs en de behandelingsvoorschriften (levenslang gebruik) waar de fabrikant geen antwoord op gaf.

CUREiHUS

Het Radboudumc is eind 2016 een onderzoek gestart naar de werkzaamheid van het middel bij minder intensief gebruik: CUREiHUS. Artsen en patiëntenverenigingen, waaronder de NVN, nemen deel aan dit onderzoek. Minister Schippers heeft in december 2016 besloten eculizumab in ieder geval gedurende het onderzoek  te vergoeden. 

Initiatieven om gebruik te verminderen

Minister Bruins heeft nu aangegeven het medicijn te blijven vergoeden. Hij is positief over de initiatieven die ‘de beroepsgroep’ heeft genomen om de duur van het gebruik te verminderen. Daarnaast is de verwachting dat er binnen afzienbare termijn biosimilars (biologische geneesmiddelen die soortgelijk zijn aan het origineel waarvan het patent is verlopen) op de markt verschijnen en dat de kosten daardoor omlaag zullen gaan.

Lees meer