Minister reageert op advies Gezondheidsraad maar doet nog geen toezeggingen


Translate
Select the tekst you want to translate and then choose ‘Translate’. You can choose to listen or to read the translated text.

Gepubliceerd op 08 februari 2021

Vorige week berichtten wij dat de Gezondheidsraad heeft geadviseerd om patiënten met ernstig nierfalen, dialyse en orgaantransplantatie expliciet te noemen in de vaccinatiestrategie. Ook zouden deze patiënten volgens dit advies een mRNA-vaccin moeten krijgen.

Op 5 februari stuurde minister De Jonge van VWS een brief aan de voorzitter van de Tweede Kamer: Reactie advies inzet AstraZeneca-vaccin tegen COVID-19. Daarin refereert hij aan de adviezen van de Gezondheidsraad.

Over het vaccineren van verschillende patiëntgroepen schrijft hij:

In het advies van de Gezondheidsraad wordt vastgesteld dat er een aantal patiëntgroepen zijn dat een hoger risico heeft op een ernstig ziektebeloop van COVID-19, vergelijkbaar met dat van mensen rond 70 jaar. De Gezondheidsraad adviseert deze groep gelijktijdig met de 70-jarigen te vaccineren, gezien het hogere gezondheidsrisico dat deze groep heeft. Het gaat om de volgende patiëntgroepen:

  • Patiënten met hematologische maligniteit gediagnosticeerd in de laatste 5 jaar;
  • Patiënten met ernstig nierfalen of dialyse;
  • Patiënten na orgaan- of beenmergtransplantatie;
  • Patiënten met primaire immuundeficiëntie.

 Deze groepen zouden met een mRNA-vaccin gevaccineerd moeten worden, omdat de verwachting is dat deze bij deze specifieke patiënten beter werken. Ter opvolging van het advies van de Gezondheidsraad, kom ik zo spoedig mogelijk terug omdat de beschikbare Moderna en BioNTech/Pfizer vaccins voor de komende tijd toebedeeld zijn.

Minister beraadt zich

De minister doet dus nog geen toezeggingen en geeft aan zich te beraden op het advies om nierpatiënten een mRNA-vaccin te geven.

Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn over het coronavaccin bij nierpatiënten zullen wij ze uiteraard vermelden op onze website.