Minister reageert op voorstel versoepeling preferentiebeleid

Gepubliceerd op 22 juni 2017

Minister Schippers van VWS reageerde op 15 juni schriftelijk op een petitie van apothekersorganisatie KNMP, huisartsenorganisatie LHV en seniorenorganisatie KBOPCOB, gesteund door 9 patiëntenorganisaties (waaronder de NVN), van februari van dit jaar. Ze vroegen de Tweede Kamer daarin zorgverzekeraars op te roepen om het preferentiebeleid te versoepelen zodat voortaan niet één, maar 4 of 5 middelen als preferent kunnen worden aangewezen.

Volgens het preferentiebeleid mogen zorgverzekeraars besluiten alleen een goedkope variant van een medicijn (met dezelfde werkzame stof) te vergoeden. Dit om de kosten van de zorg betaalbaar te houden.

Met de petitie willen zij voorkomen dat patiënten onnodig van medicijn moeten wisselen. Aangetoond is dat het wisselen van medicijnen leidt tot meer bijwerkingen, minder therapietrouw, minder vertrouwen in medicatie en minder controle over de ziekte. In sommige gevallen leidt het tot aantoonbaar minder effect van de medicatie.

Reactie

In haar reactie wijst minister Schippers erop dat de handleiding geneesmiddelsubstitutie van de KNMP momenteel gereviseerd wordt aan de hand van de huidige stand van de wetenschap en praktijk. Naar verwachting is de nieuwe versie eind 2017 gereed. In de handleiding staat bij welke aandoeningen en geneesmiddelen terughoudendheid bij omzetten is geboden.

Op het voorstel om 4 of 5 preferente medicijnen aan te wijzen, gaat de minister helaas niet in. De NVN is teleurgesteld en beraamt zich samen met de andere patiëntenorganisaties op een reactie.  

Lees meer