Nederlander krijgt meer denktijd over orgaandonatie

Gepubliceerd op 07 mei 2020

Door alle aandacht voor het coronavirus zouden we het bijna vergeten: op 1 juli gaat de nieuwe donorwet in. Die datum blijft staan, de minister past de implementatie ervan op twee punten aan: mensen krijgen langer de tijd om hun keuze kenbaar te maken en de publiekscampagne wordt aangepast.

Ingrijpend besluit

In een brief aan de Tweede Kamer Aanpassing implementatie nieuwe Donorwet ivm coronacrisis maakte minister Van Rijn gisteren bekend dat Nederlanders die keuze nog niet voor 1 juli hoeven te maken. Hij vindt het ongepast om mensen in deze crisistijd te confronteren met zo’n ingrijpend besluit.

Brieven vanaf september

Oorspronkelijk zou het ministerie van Volksgezondheid aan het begin van de zomer brieven gaan sturen naar mensen die nog geen keuze hebben gemaakt, nu gebeurt dat vanaf 1 september. Die brieven worden in etappes verzonden, verspreid over een periode van 4 maanden.

Iedereen krijgt een eerste brief en eventueel na zes weken een herinneringsbrief. Uiteindelijk valt er een bevestiging in de bus, waarin de vermelde registratie wordt weergegeven. Die registratie kan overigens altijd worden aangepast.

Publiekscampagne

De oorspronkelijke publiekscampagne, die mensen opriep hun keuze vóór 1 juli vast te leggen, is tijdelijk stilgelegd. Als de campagne weer wordt hervat, zal de strategie anders zijn. De campagne sluit dan aan op de verzending van de brieven, met uitleg over de brieven, de keuzes die burgers kunnen maken, en welk deel van Nederland wanneer zal worden aangeschreven.

De Donorwet

In het nieuwe donorregistratiesysteem (ADR) vullen Nederlanders van 18 jaar en ouder in of zij na hun overlijden wel of geen organen en weefsels aan een patiënt willen geven. Wie niets vastlegt, wordt met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister opgenomen. Die registratie kan op ieder moment worden gewijzigd.

Op 1 april 2020 stonden bijna 7,1 miljoen mensen in het Donorregister geregistreerd met hun keuze over orgaandonatie. Bijna 3,9 miljoen mensen zijn akkoord met donatie van één of meer organen na hun overlijden, ruim 2,4 miljoen mensen willen geen donor zijn. Zo'n 800.000 mensen laten de beslissing na hun dood over aan een naaste.

Lees ook