Nierpatiënt heeft recht op pgb voor assistentie bij thuisdialyse

Gepubliceerd op 18 november 2019

De Rechtbank Gelderland heeft zorgverzekeraar VGZ opgedragen om de thuiszorg van een nierpatiënt, in de vorm van een persoonsgebonden budget (pgb), te vergoeden. Het is nog niet bekend of VGZ in hoger beroep gaat.

De patiënt krijgt bij zijn dialyses assistentie van zijn vrouw, die hiervoor een speciale cursus heeft gevolgd. Zij zorgt onder andere voor de op- en afbouw van de dialysemachine, het schoonmaken en de bediening van het apparaat.

De verzekeraar had geweigerd een pgb te verstrekken omdat de assistentie door mevrouw onder medisch-specialistische zorg zou vallen, waarvoor de verzekeraar al een ziekenhuis zou hebben betaald. Een pgb voor deze zorg zou dus volgens de zorgverzekeraar niet mogelijk zijn.

Vergoeding voor dialyseassistentie

De rechter oordeelt dat de argumenten van de zorgverzekeraar, gezien de polisvoorwaarden, niet opgaan. Met een juiste uitleg van die voorwaarden kunnen verzekerden wel degelijk assistentie bij thuisdialyse, in de vorm van een pgb, vergoed krijgen. De rechtbank onderstreept hierbij dat deze zorg bijdraagt aan de zelfredzaamheid van de nierpatiënt en zijn eigen regie versterkt.

Belangrijk voor thuisdialysepatiënten

‘Dit is een belangrijke uitspraak’, aldus Regien de Graaff, de advocaat van de nierpatiënt. ‘Zorgverzekeraars wijzen aanvragen voor een pgb in verband met de hemodialyse thuis steeds vaker van de hand. De rechtbank heeft duidelijk gemaakt dat dit niet door de beugel kan.’

De uitspraak van de rechter is evenwel nog niet onherroepelijk. Mogelijk gaat VGZ in hoger beroep. We houden u op de hoogte van de voortgang.

Meer weten?

Regien de Graaff werkt voor Van der Woude De Graaf Advocaten, een kantoor dat gespecialiseerd is in zaken als hierboven. Zij is ingeschakeld na bemiddeling van het Steun- en adviespunt van de NVN (STAP). 

Hebt u vragen over vergoedingen bij dialyse? Mail dan naar: stap@nvn.nl of bel: 035 – 693 77 99.

Over STAP

De juristen/sociaal raadslieden van ons Steun- en adviespunt adviseren nierpatiënten over werk, inkomen en scholing in combinatie met nierproblemen.

Meer weten? Ga naar STAP.